Στη μάχη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα εισέρχεται εκ νέου σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
«Αγκάθια» στις συζητήσεις των δύο πλευρών παραμένουν τα ζητήματα των ωριμάνσεων και των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης .
Η τρόικα ζητά να μειωθεί η αποζημίωση απόλυσης κατά 50% σε όλα τα ποσά, ανεξάρτητα με το εάν θα υπάρχει ή όχι προειδοποίηση. Ζητά επίσης, τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση, από 1 έως 3 μήνες, αντί έως 6 μήνες όπως ισχύει σήμερα. Μάλιστα, προτείνει η εφαρμογή αυτού του μέτρου να γίνει αναδρομικά, δηλαδή, η μείωση να αφορά και εκείνους που έχουν ήδη απολυθεί και η επιχείρηση τούς οφείλει μέρος της αποζημίωσης. Όσον αφορά στις τριετίες, η τρόικα ζητεί την κατάργησή τους και τη θέσπιση ενός ενιαίου μισθού αναφοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αποζημιώσεις απόλυσης το υπουργείο θα προτείνει να ισχύσει το νέο καθεστώς των μειωμένων έως 50% ποσών για όσους εργαζόμενους αλλάζουν εργοδότη, δηλαδή για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ συζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης σε ένα έως τρεις μήνες. Για τους ήδη απασχολούμενους στον ίδιο εργοδότη το υπουργείο θα ζητήσει να μη θιγούν.
Για τις πολυετίες του διατηρούμενου στα 586 ευρώ κατώτατου μισθού, το υπουργείο θα επικαλεστεί το «πάγωμα» των ωριμάνσεων που ισχύει σε όλους τους κλάδους μέχρις ότου μειωθεί στο 10% η ανεργία. Πάντως, το επίδομα γάμου αναμένεται να χαθεί.
Τέλος, για την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου με ατομική συμφωνία το υπουργείο θα θέσει ως προϋπόθεση να υπάρχουν συλλογικές συμφωνίες για την απασχόληση σε εξαήμερη βάση, με ενδεκάωρη ημερήσια ανάπαυση και τήρηση των 40 ωρών την εβδομάδα.