Με τη δυνατότητα πολεοδόμησης -με προνομιακούς όρους- δημοσίων ακινήτων για τη δημιουργία παραθεριστικών χωριών, επιχειρηματικών πάρκων και οικιστικών project η κυβέρνηση ελπίζει να δελεάσει τους μεγάλους επενδυτές και να ανεβάσει τα προσδοκώμενα τιμήματα και από τις άλλες από τις αποκρατικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη.
Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που περνάει από τη Βουλή με διαδικασίες Fast track προβλέπεται νέα δυνατότητα χρήσης γης με την ανέγερση παραθεριστικών – τουριστικών χωριών, με όλα τα «κομφόρ», δηλαδή παραθεριστικές κατοικίες, τουριστικούς λιμένες, γκολφ, spa, καταστημάτα κ.λπ. Ο μέσος συντελεστής δόμησης στο σύνολο των οικοδομήσιμων χώρων είναι 0,4.
Ο επενδυτής απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλει εισφορά σε γη και χρήμα, όπως ισχύει για τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης, αλλά πρέπει να διαθέσει το 50% της έκτασης για κοινόχρηστες υποδομές (λ.χ. δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες).
Άλλη ρύθμιση «κλειδί» προβλέπει τη δυνατότητα απευθείας παραχώρησης στον επενδυτή της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται μπροστά από την τουριστική επένδυση, καθώς και τη δημιουργία νέων ή την αξιοποίηση υφισταμένων τουριστικών λιμενικών εγκαταστάσεων μπροστά από ξενοδοχειακές μονάδες ή περιοχές παραθεριστικού-τουριστικού χωριού.
Έτσι όσοι επενδύσουν σε μεγάλα τουριστικά ή οικιστικά project θα μπορούν να δημιουργούν μεταξύ άλλων και δικές τους μαρίνες. Η παραχώρηση αιγιαλού – παραλίας μπορεί να επεκταθεί από 50 σε 99 έτη, ενώ προβλέπεται παραχώρηση όχθης και παρόχθιας ζώνης σε λίμνες και ποτάμια.