Οι πάγοι της Ανταρκτικής εξαπλώθηκαν φθάνοντας να καλύπτουν έκταση 19 εκ. χιλιομέτρων, το Σεπτέμβριο. Λίγες ημέρες αργότερα, Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι στον άλλο πόλο της γης, οι πάγοι συρρικνώθηκαν φέτος σε επίπεδα ρεκόρ. Η κατάσταση στην Ανταρκτική ερμηνεύθηκε από κάποιους ως απόδειξη ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση δεν υφίσταται. Σύμφωνα ωστόσο με επιστήμονες, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν…
Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC) αποδίδει την εξάπλωση των πάγων της Ανταρκτικής σε μεταβολές των ανέμων που «σπρώχνουν» προς τα έξω τους θαλάσσιους πάγους, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι καλύπτουν μεγαλύτερη έκταση. Φέτος άλλωστε, η συρρίκνωση των πάγων στην Αρκτική ήταν ραγδαία, ενώ η παγωμένη έκταση της Ανταρκτικής σημείωσε μικρή αύξηση.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνών της NASA Ουαλίντ Αμπνταλάτι, ειδικός σε θέματα πάγου, «επιστημονικά, η αλλαγή αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο ουσιώδης όσο αυτή που παρατηρούμε στην Αρκτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να δώσουμε προσοχή και να μιλήσουμε γι’ αυτήν».
Ο πρώτος τρισδιάστατος χάρτης της Ανταρκτικής
Την περασμένη εβδομάδα, ερευνητές από οκτώ χώρες ανακοίνωσαν ότι, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ανταρκτική, ανέπτυξαν τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη της επιφάνειας κάτω από τους πάγους.
Με τη βοήθεια ρομποτικού βαθυσκάφους χαρτογράφησαν μια επιφάνεια γεμάτη βουνά και κοιλάδες, στο πλαίσιο του εγχειρήματος που θα τους βοηθήσει να κάνουν ακριβέστερες μετρήσεις του πάχους των θαλάσσιων πάγων του νοτίου πόλου.
«Το πάχος του πάγου θεωρείται από τους κλιματικούς επιστήμονες “ιερό δισκοπότηρο” στον καθορισμό των αλλαγών στο σύστημα», δήλωσε στο Reuters ο Γιαν Λίζερ, ένας εκ των επιστημόνων που μετέχουν στο πρότζεκτ. «Εάν μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τις αλλαγές στο πάχος του θαλάσσιου πάγου, μπορούμε να εκτιμήσουμε και το ρυθμό των αλλαγών, για τις οποίες ευθύνεται η παγκόσμια υπερθέρμανση».