Μετά από δυο χρόνια αντιπαραθέσεων ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ, με τις αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι στις ρυθμίσεις του, εφαρμόζεται για πρώτη φορά κανονικά!
Πρώτο πανεπιστήμιο που κατ’ εφαρμογή του νόμου εξέλεξε σήμερα τα πρώτα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησής του είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο οποίο μετά από δύο άκαρπες προσπάθειες να γίνε η ψηφοφορία με την μέθοδο της κάλπης, οι εκλογές έγιναν με τη μέθοδο της «ηλεκτρονικής» ψήφου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι την πλέον δημοκρατική μέθοδο της κάλπης, τελικά απώθησαν από την διαδικασία εκλογής των μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ, οι ίδιοι οι φοιτητές τους, με τις καταλήψεις και την παρεμπόδιση της διαδικασίας επί σειρά μηνών.
Το Υπουργείο Παιδείας συμπεριέλαβε έτσι, το καλοκαίρι, στον νόμο που κατέθεσε την δυνατότητα επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου, σφραγίζοντας το «τούνελ» των άγονων εκλογών με την επιπλέον πρόβλεψη ότι εάν τελικά καμία μέθοδος δεν εφαρμοστεί τελικά, ορίζονται ως εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων οι αρχαιότεροι καθηγητές κάθε Ιδρύματος.
Στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ψήφισαν σήμερα 59 από τα 61 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και εξελέγησαν έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου. Αυτοί οι έξι αναμένεται να επιλέξουν τώρα τα υπόλοιπα πέντε εξωτερικά μέλη και από αυτά να εκλεγεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου.
«Το πανεπιστήμιο διεξήγαγε με επιτυχία και χωρίς ουσιαστικά προβλήματα την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη εσωτερικών μελών με την μέθοδο της ηλεκτρονικής ψήφου» δήλωσε ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.
«Παραμένουν βεβαίως καίρια προβλήματα των πανεπιστημίων, όπως η υποχρηματοδότηση, η φυγή κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό και η ανάδειξη του έργου που επιτελείται στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, για τα οποία χρειάζεται ακόμη πολύ προσπάθεια», κατέληξε.
Εν τω μεταξύ για δεύτερη φορά αναβλήθηκαν χθες οι εκλογές με τη μέθοδο της κάλπης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και στο Πανεπιστημιο Κρήτης και αναμένεται τώρα τα δύο πανεπιστήμια να αποφασίσουν να οργανώσουν κι αυτά εκλογές με την μέθοδο της ηλεκτρονικής ψήφου.
Στα ΤΕΙ, 11 Ιδρύματα πανελλαδικά έχουν εκλέξει τα εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων τους και από αυτά τα 7 έχουν εκλέξει και τα εξωτερικά μέλη τους, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά την διαδικασία.
«Αθηνά» μέχρι το τέλος του χρόνου
Στα μέσα Νοεμβρίου ξεκινάει επίσημα από τη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στα Πανεπιστήμια (ΑΔΙΠ) η συνεδρίαση των επιτροπών που θα ασχοληθούν με τον τιτάνιο έργο της «Αθηνάς» για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και Ιδρυμάτων στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται ότι ο βασικός σχεδιασμός του θα έχει ολοκληρωθεί.
Αυτά συζήτησαν μεταξύ άλλων σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με τους εκπροσώπους των τριων εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών της ΠΟΣΔΕΠ (καθηγητές ΑΕΙ), της ΟΣΕΠ ΤΕΙ (καθηγητές ΤΕΙ) και της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών. Για το θέμα της «Αθηνάς», όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των τριών Ομοσπονδιών, πήραν την υπόσχεση του υπουργού Παιδείας ότι θα συμμετάσχουν στις επιτροπές που θα επεξεργαστούν το θέμα, ενώ ο υπουργός Παιδείας τους είπε ότι οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με κριτήρια επιστημονικά και διαφανή τρόπο.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Ν. Σταυρακάκης έκανε έκκληση σε τοπικές κοινωνίες, Εκκλησία, πολιτικούς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να δείξουν αυτοσυγκράτηση στο θέμα και ψυχραιμία και να μην αντιδράσουν σπασμωδικά στο σχέδιο αυτό.
Τα κτήρια των πανεπιστημίων
Συνεχίζεται η αναστάτωση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου, διάταξη του οποίου αφήνει να εννοηθεί ότι η κτιριακή περιουσία των Πανεπιστημίων, ως Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου), το οποίο στο μέλλον θα μπορεί να την διαχειρίζεται όπως κρίνει σωστό.
Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε σήμερα στους εκπροσώπους των τριών Ομοσπονδιών της Ανώτατης Εκπαίδευσης ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και ότι θα υπάρξει ειδική διατύπωση που θα εξαιρεί τους φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας.
Όπως είπε μάλιστα σχετικά ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή, η σχετική διάταξη αυτή είναι κακοδιατυπωμένη έτσι κι αλλιώς, αλλά για να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ οτιδήποτε χρειάζεται απόφαση διυπουργικής επιτροπής. «Καμιά διυπουργική επιτροπή και κανείς υπουργός Παιδείας δεν μπορεί να συναινέσει σε κατι τέτοιο και πάντως όχι εγώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Για το θέμα αυτό, αλλά και για το σχέδιο «Αθηνά» οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα κάνουν αύριο Σάββατο, 20 Νοεμβρίου έκτακτη Σύνοδο στο Λαύριο για να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Για τα μισθολογικά θέματα, ο κ. Αρβανιτόπουλος παρέπεμψε σήμερα το μεσημέρι τους συνομιλητές του στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα