Κερδίζει έδαφος το σενάριο μιας λύσης-πακέτο για Ισπανία, Κύπρο και νέα βοήθεια σε Ελλάδα
Να προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης το Νοέμβριο ετοιμάζεται η Ισπανία. Επιπλέον, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος το σενάριο μιας «διάσωσης – πακέτου», στην οποία θα περιληφθούν τα δάνεια της Ισπανίας και της Κύπρου καθώς και η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
«Κινούμαστε, κάνουμε βήματα, το προετοιμάζουμε. Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν το Νοέμβριο», είπε στο Reuters πηγή που έχει γνώση των ισπανικών κινήσεων. Φαίνεται ότι οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Luis de Guindos, ότι «η Ισπανία δεν χρειάζεται καθόλου διάσωση», δεν έπεισαν κανέναν. Μιλώντας στο London School of Economics, πριν από λίγες ημέρες, ο de Guindos έλεγε: «Θα κάνουμε όλα τα σωστά βήματα κατά τους επόμενους μήνες. Δεν θα ήθελα να υποτιμήσω την πολιτική βούληση των χωρών της Ευρωζώνης».
Άλλη πηγή επιβεβαιώνει ότι η προσφυγή πρέπει να αναμένεται τον επόμενο μήνα. «Εάν έπρεπε να στοιχηματίσω, θα έλεγα μάλλον το Νοέμβριο, και όχι τον Οκτώβριο, εάν αυτό συμβεί κάποτε. Τότε, θα είναι ”πακέτο”, που θα περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία. Αλλά δεν νομίζω τη Σλοβενία».
Η λύση του «πακέτου» φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος, καθώς οι Γερμανοί δεν θέλουν να ζητήσουν τρεις φορές την έγκριση των διασώσεων από τη Bundestag. Προτιμούν να εγκρίνουν τα νέα διάσωσης με μία απόφαση «μια και έξω».
Σε κάθε περίπτωση, το timing της ισπανικής διάσωσης αναμένεται να επηρεαστεί τόσο από τις πολιτικές ισορροπίες όσο και από τις διαθέσεις των αγορών. Η Moody’s πρόκειται, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας. Η όποια υποβάθμιση θα φέρει το αξιόχρεο της χώρας στην κατηγορία junk. Με υποβάθμιση στην κατηγορία junk απειλεί την Ισπανία και η Fitch, στην περίπτωση που η ύφεση της οικονομίας της ενταθεί.
«Η μεγαλύτερη απειλή κατά την άποψή μας, στο καθεστώς της επενδυτικής κατηγορίας της Ισπανίας είναι η βαθύτερη ύφεση και οι γενικότερες ανησυχίες για την ποιότητα κεφαλαίων των τραπεζών καθώς και για τη φερεγγυότητα του ισπανικού κράτους», έχει εξηγήσει ο αναλυτής του οίκου, David Riley.
Πάντως, με την ισπανική διάσωση να φαίνεται να αποτελεί πλέον απλά θέμα χρόνου, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αρχίσει να σκέφτονται το κόστος. Τα δάνεια αυτά θα κοστίσουν στην Ιταλία ποσό ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ της, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Vittorio Grilli.
Σημειώνεται ότι το ιταλικό χρέος έχει ήδη αυξηθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, λόγω των πακέτων διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Πάντως, ο Grilli ξεκαθαρίζει ότι η Ιταλία δεν σκοπεύει να ζητήσει βοήθεια. «Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι ισχυρά. Το 2013 θα επιτύχουμε το στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, προσαρμοσμένου στον οικονομικό κύκλο. Και αυτό χωρίς κανενός είδους βοήθειας», είπε.