Επί τάπητος τίθεται το ζήτημα της φορολόγησης των επιτηδευματιών και των επιχειρήσεων, με το σενάριο πρόβλεψης δύο συντελεστών φορολόγησης να εμφανίζεται ως επικρατέστερο.
Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου υπογράμμισε ότι η θέσπιση δύο συντελεστών, 26% και 33%, για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους, καθιστά δικαιότερο το σύστημα, καθώς υπάρχει κλιμάκωση και έτσι μπορεί να αποφευχθεί σημαντική επιβάρυνση των υπόχρεων.
Από την άλλη πλευρά επισήμανε ότι η κατάργηση της φορολόγησης των μερισμάτων και η υιοθέτηση συντελεστή 33% για τις μεγάλες επιχειρήσεις μειώνει αισθητά την επιβάρυνσή τους από το περίπου 42,5% που ισχύει με το σημερινό σύστημα και δημιουργεί προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα.
Όσον αφορά τις ΟΕ και τις ΕΕ, τόνισε ότι σήμερα κατά μέσο όρο ο συντελεστής φορολόγησής τους ούτως ή άλλως ανέρχεται στο 30%, αφού το 50% των κερδών φορολογείται με 20% στην πηγή και τα υπόλοιπα προστίθενται στα εισοδήματα των εταίρων και φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και άρα στην καλύτερη περίπτωση με συντελεστή 10%.
Σε κάθε περίπτωση το νέο σχέδιο θα τεθεί υπόψη των εκπροσώπων των κομμάτων στην επόμενη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση, ούτως ώστε να αρχίσει και η κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που πρέπει, έως το τέλος του τρέχοντος μηνός, να έχουν κατατεθεί στη Βουλή.
Εκτός όμως από τις αλλαγές στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα θέσει υπόψη των εκπροσώπων των κομμάτων της συγκυβέρνησης πρότασή της όπως για τα φετινά εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων να μην υπάρξει καμία αλλαγή στη φορολόγησή τους, δηλαδή να παραμένει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ, να διατηρηθούν τα 8 φορολογικά κλιμάκια, καθώς και ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45%.