1 στα 3 που είναι προς αξιοποίηση, είναι ακατάλληλο
Μεγάλος μεν ακατάλληλος για αξιοποίηση δε αναδεικνύεται σε μεγάλο του ποσοστό ο ελληνικός «ακίνητος» πλούτος.
Όπως επισημάνθηκε στο Συνέδριο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας Prodexpo 2012, από τα 80.000 ακίνητα του Δημοσίου έχουν εντοπιστεί περί τα 600 ακίνητα που έχουν, εκ πρώτης όψεως, δυνατότητες αξιοποίησης και από αυτά, το ένα τρίτο είναι για την ώρα κατάλληλο προς αξιοποίηση.
Μιλώντας στο συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου Γρηγόρης Δούνης, επισήμανε ότι χιλιάδες από τα ακίνητα του Δημοσίου δεν είναι αξιοποιήσιμα καθώς είτε δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, είτε είναι καταπατημένα, περιβαλλοντικά δεσμευμένα, κατεχόμενα είτε έχουν παραχωρηθεί σε ΟΤΑ κλπ.
Στις ιστορικές παθογένειες των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου αναφέρθηκε και ο γενικός διευθυντής real estate του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Αριστοτέλης Καρυτινός. Καταπατήσεις, παραχωρήσεις και χαρακτηρισμοί, συνθέτουν την παθογένεια των ακινήτων του Δημοσίου που αποτελούν αντικίνητρα για την αξιοποίηση τους, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καρυτινός.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών Αβραάμ Γουνάρης ανέφερε ότι εντός του έτους ολοκληρώνεται η καταγραφή όλων των ακινήτων του Δημοσίου στο μητρώο ακινήτων που έχει δημιουργηθεί και έχουν ήδη συμπεριληφθεί πάνω από 80.000 ακίνητα.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Ανδρέας Ταπραντζής ανέφερε ότι κάθε ένα ευρώ επένδυση στα ακίνητα συνεισφέρει κατά επτά ευρώ επένδυση την οικονομία, καθώς έχει θετικές επιδράσεις σε πολλούς σημαντικούς κλάδους της οικονομίας.
Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς real estate Γεώργιος Παπαϊωάννου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η πλήρης αξιοποίηση του Ελληνικού την χρονική περίοδο 2015-2023 μπορεί να συμβάλει στην μείωση της ανεργίας κατά 12 μονάδες και στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1 δισ. ευρώ.