Την απογοήτευσή τους για το Σύστημα Υγείας, εκφράζουν οι επτά στους δέκα Έλληνες. Η δυσαρέσκεια των Ελλήνων με τις υπηρεσίες που παρέχουν τα Δημόσια Νοσοκομεία και ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κυρίως σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική περίθαλψη, αποτυπώνεται στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.
Η έρευνα έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 1.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, από όλη την Ελλάδα, την περίοδο 17 – 21 Οκτωβρίου 2012.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ως ακολούθως:
– Το 74% απάντησε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την ποιότητα υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το 23%.
– Σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των πολιτών από τις υπηρεσίες υγείας ανά φορέα, το 78% εκφράζει την ικανοποίησή του από τις υπηρεσίες των φαρμακοποιών και το 60% από τις υπηρεσίες των γιατρών.
– Το 63% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες των Δημοσίων Νοσοκομείων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα ασφαλιστικά Ταμεία ανεβαίνει στο 77%.
– Οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 50% ότι ο περιορισμός των δαπανών στην υγεία αφορά στη μείωση του όγκου και της ποιότητας υπηρεσιών και το 36% στη μείωση της σπατάλης.
– Στην ερώτηση «Μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ πως είναι η κατάσταση για τους ασφαλισμένους», το 50% απάντησε χειρότερα, το 18% ότι έχει παραμείνει ίδια και μόνο 11% καλύτερα.
– Επίσης, στο ερώτημα «Διακηρυγμένος στόχος της δημιουργίας του ΕΟΠΥ ήταν καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερες τιμές. Πιστεύετε ότι μέχρι τώρα έχει πετύχει το στόχο του;», το 68% απάντησε «όχι», και «ναι» το 11%.
Σωστές οι κινητοποιήσεις γιατρών και φαρμακοποιών
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρά την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων από τις κινητοποιήσεις των λειτουργών της υγείας, σε ποσοστό 68% οι πολίτες θεωρούν ότι είναι σωστές οι κινητοποιήσεις των γιατρών και των φαρμακοποιών, ενώ το 22% απάντησε ότι είναι λάθος.
Επίσης, το 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι συμφωνεί στη δυνατότητα συμψηφισμού χρεών με το Δημόσιο, βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών και των γιατρών.
Σε ότι αφορά τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, το 37% απάντησε ότι επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης, το 17% ότι δεν την επηρεάζει και το 11% έχει θετική γνώμη.
«Γυμνά» από γιατρούς τα Νοσοκομεία
Τον κώδωνα κινδύνου, για την ασφάλεια των ατόμων που νοσηλεύονται στο Α’ Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Ερυθρός», κρούουν 15 γιατροί.
Σε επιστολή τους προς τον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου, καταγγέλλουν ότι το πρόγραμμα εφημεριών που εστάλη προβλέπει περικοπές του 50% των εφημερευόντων ειδικευόμενων ιατρών. Οπως επισημαίνουν, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα του Νοεμβρίου, μόνο ένας ειδικευόμενος γιατρός θα εφημερεύει στο Τμήμα.
«Αυτό μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη και θυμό, καθώς με το πρόγραμμα του περασμένου μηνός (Οκτωβρίου 2012) καταλάβατε πως εκείνο που είχε συνταχθεί από εσάς, και όχι από τον Διευθυντή του τμήματος, τον Σεπτέμβριο του 2012, ήταν πρόγραμμα επισφαλές για την υγεία των ασθενών του Τμήματος», αναφέρουν.
Οι 15 γιατροί που υπογράφουν την επιστολή τονίζουν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν πλέον για την ασφάλεια της υγείας των νοσηλευόμενων ασθενών του Τμήματος. «Για κάθε συμβάν που θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των νοσηλευόμενων ασθενών είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί ο μοναδικός εφημερεύων ειδικευόμενος ιατρός να έχει την μοναδική ευθύνη. Αυτή ανήκει αποκλειστικά στον συντάξαντα το πρόγραμμα που δεν είναι ασφαλές», προσθέτουν.
Οι γιατροί σημειώνουν επίσης ότι το πρόγραμμα εφημεριών που εστάλη δεν περιλαμβάνει τις υπογραφές του Τομεάρχη του Παθολογικού Τομέα και του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου. «Αρα», συνεχίζουν, «το πρόγραμμα που μας στείλατε (για τον Νοέμβριο του 2012) δεν νομιμοποιείται, όπως προβλέπεται από την κείμενη Νομοθεσία».