Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε, για το μεσημέρι (13:00) της Κυριακής, την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, προκειμένου να ενισχυθεί η συνοχή των «γαλάζιων» βουλευτών εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Τετάρτης, στην Βουλή, για τα νέα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα.
Επιθυμία της ηγεσίας είναι να εμφανιστεί συντεταγμένη η ΚΟ και να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν κατά το δεύτερο Μνημόνιο μια ομάδα 20 βουλευτών διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή, το καταψήφισε και διαγράφηκε, ενώ οι μισοί από αυτούς ακολούθησαν άλλη πορεία στο κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Σε μια χρονική στιγμή που σε δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία διακινούνται και συζητούνται σενάρια για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα που θα κινείται στο χώρο της αντιμνημονιακής λαϊκής δεξιάς, με τη συμμετοχή στελεχών από τη ΝΔ και τους Ανεξαρτήτους Έλληνες, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να πείσει το σύνολο των βουλευτών του, για να μην υπάρξει καμία απώλεια από το «γαλάζιο» στρατόπεδο.
«Προχωράμε μπροστά και δεν χωρούν δεύτερες σκέψεις. Οι ώρες είναι κρίσιμες», είναι το μήνυμα του μεγάρου Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα μέτρα, θα ζητήσει την πλήρη στήριξη των βουλευτών, ενώ θα τονίσει πως αυτό το δύσκολο πακέτο, αποτελεί το «διαβατήριο» για μια μελλοντική πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας.
Ο κ. Σαμαράς θα εξηγήσει για μια ακόμη φορά την σημασία που έχει η διαφύλαξη της κυβερνητικής συνοχής και την ανάγκη να υποστηριχθεί το πρόγραμμα, και θα στείλει μήνυμα ελπίδας, επιχειρώντας να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, τονίζοντας πως πρόκειται για την τελευταία φορά που αποφασίζεται ένα τέτοιου είδους πακέτο μέτρων.
Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στο δίλημμα «μέτρα ή χάος» και την ανάγκη να περάσει το πακέτο των μέτρων από τη Βουλή, ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ και θα μιλήσει για τις προοπτικές ανάκαμψης της Οικονομίας εάν διασφαλιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας.
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους βουλευτές να προχωρήσουν συντεταγμένα και στη διαδικασία ψήφισης των μέτρων, τονίζοντας ότι η ΝΔ είναι αυτή την ώρα η βασική πολιτική δύναμη σταθερότητας και θα μιλήσει για στιγμές ευθύνης όλων των πολιτικών κομμάτων.
Δεν θα αφήσει περιθώρια για διαφοροποιήσεις, επιβάλλοντας επί της ουσίας κομματική πειθαρχία, εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωπικές στρατηγικές, ενώ στο πρωθυπουργικό επιτελείο σημειώνουν πως το δίλημμα που θα θέσει ο κ. Σαμαράς θα περιορίσει τις διαρροές απ’ όλα τα κόμματα.
Η παρακολούθηση των βουλευτών
Ιδιαίτερη σημασία θα έχουν οι τοποθετήσεις των βουλευτών, εάν τελικά αποφασιστεί να λάβουν το λόγο, καθώς, μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, δεν είχε ξεκαθαριστεί το εάν θα μιλήσουν. Εξάλλου, πολλοί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους και μιλώντας ελεύθερα περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην κομματική βάση και ευρύτερα στην κοινωνία, λέγοντας ότι δεν αντέχονται άλλες περικοπές και νέα εσωτερική υποτίμηση.
Αρκετοί βουλευτές, εκ των οποίων αρκετοί νεοεκλεγέντες, εμφανίζονται προβληματισμένοι εν όψει της ψηφοφορίας, αν και δεν προβλέπεται ότι θα επιλέξουν τη ρήξη και την καταψήφιση.
Η κατάσταση σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ (και κυρίως οι διαφωνίες «πράσινων» βουλευτών) έχει οδηγήσει ορισμένους «γαλάζιους» βουλευτές σε δεύτερες σκέψεις, αν και δεν θεωρούνται ως αποφασισμένοι να προβούν σε κίνηση ρήξης και να καταψηφίσουν και απλώς μένουν στις παρασκηνιακές γκρίνιες. Στο μέγαρο Μαξίμου, παρά τις ενστάσεις και τον προβληματισμό, θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και επαναλαμβάνουν συνεχώς τη φράση «η ΚΟ της ΝΔ είναι μπετόν», αν και οι έμπειροι μιλάνε ήδη για δύο ή τρεις υπόπτους -κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί.
Μέχρι την τελευταία στιγμή θα συνεχίζεται το πολιτικό μασάζ από το μέγαρο Μαξίμου, ενώ προχωρούν οι επαφές σε προσωπικό επίπεδο από τους στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά, όπως οι Δημήτρης Σταμάτης (υπουργός Επικρατείας) και Κώστας Μπούρας (διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου), ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι γραμματείς Θανάσης Μπούρας και Μανώλης Κεφαλογιάννης, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μάκης Βορίδης.
Από τις πρώτες διερευνητικές επαφές διαγνώστηκε ότι υπάρχει δυσκολία να πειστεί μια μεγάλη ομάδα βουλευτών που έχει αντιρρήσεις σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα, χωρίς όμως να διαφοροποιούνται από το γενικό πλαίσιο που θέτει το Μαξίμου.