Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας με τα δυσβάσταχτα μέτρα εκτόξευσαν στα 53,84 δισ. ευρώ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλαιές και νέες) των φορολογουμένων προς το Δημόσιο.
Από τις αρχές του 2012 η αύξηση των οφειλών ήταν στα 10,17 δισ. ευρώ ενώ μόνο το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, όπου ξεκίνησε η καταβολή του φόρου εισοδήματος και του ειδικού τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, οι ληξιπρόθεσμες σκαρφάλωσαν κατά 6,3 δισ. ευρώ.
Η ραγδαία αυτή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτυπώνει την αδυναμία των φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους τους προς το Δημόσιο.
Ενδεικτικό είναι ότι ένας στους πέντε φορολογουμένους -ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις- δεν υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ.
Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για τη διαγραφή των προσαυξήσεων εφόσον ο φορολογούμενος πληρώσει όλες τις δόσεις εντός των προθεσμιών που θα ορίζει η νέα ρύθμιση.
Σημειώνεται ότι στα 10,169 δις ευρώ των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις αρχές του έτους, θα πρέπει να προστεθούν και ληξιπρόθεσμα ύψους 43,672 δις ευρώ , μέρος των οποίων μετρά δεκαετίες αδυναμίας είσπραξης, διευρύνοντας τη δεξαμενή των χρεών που παραμένουν ανείσπρακτα κοντά στα 54 δις ευρώ. Από τις αρχές του έτους, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταφέρει να εισπράξουν μόλις 897 εκατ. ευρώ από τα παλιά ληξιπρόθεσμα και 323 εκατ. ευρώ από τις νέες οφειλές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί 4.080.282 περιοδικές δηλώσεις, αλλά τελικά υποβλήθηκαν 3.193.041. Συνολικά 869.935 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ δεν υποβλήθηκαν. Το σύνολο των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που υποχρεούνται να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ είναι 1,1 εκατομμύριο. Από αυτούς τουλάχιστον 239.100, που αντιστοιχούν στο 21,7% του συνόλου, δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ στους πρώτους εννέα μήνες του 2012.