Την εκτίμησή του πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα αντέξει για πολύ ακόμη εξέφρασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Βίνερ Τσάιτουνγκ.
Η κυβέρνηση Σαμαρά κρέμεται από μια λεπτή κλωστή και δεν θα αντέξει πολύ καθώς κατόρθωσε να συγκεντρώσει μόλις 153 βουλευτές στην ψηφοφορία για το πακέτο λιτότητας την περασμένη Τετάρτη, ανέφερε στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην κοινωνία εφαρμόζοντας το πακέτο που ψήφισε. Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Σαμαράς ακολουθεί μια τελείως λανθασμένη στρατηγική που οδηγεί κατευθείαν σε αδιέξοδο, μια στρατηγική του τύπου «εφαρμόζω ό, τι και να μου ζητά η τρόικα των πιστωτών και μετά αρκούμαι με ό, τι σκέφτεται να μου δώσει» και αυτό δεν έχει καμία σχέση με όσα ο υποσχέθηκε πριν από τις εκλογές, δηλαδή την επαναδιαπραγμάτευση.
Και τι αξιοπιστία μπορεί να έχει ο Πρωθυπουργός, αναρωτήθηκε, όταν μέσα σε τέσσερις μήνες τον εγκαταλείπουν στη σειρά οι βουλευτές του και διαθέτει πλέον μια τόσο μικρή, εύθραυστη, πλειοψηφία στη Βουλή σε μια τόσο σημαντική ψηφοφορία, όπως της Τετάρτης. Με τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού εναντίον της, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει αυτά που ψήφισε η Βουλή, πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα σχετικά με την έξοδο από την κρίση ενώ αμφισβήτησε ότι την ύπαρξη βιώσιμου σχεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα υποστήριζε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν είναι εφαρμόσιμο και αυτό, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις, συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αναρωτήθηκε αν έχει νόημα να ξεπουληθεί η περιουσία του κράτους, για να μην έχει κατόπιν η Ελλάδα, δημόσιες επιχειρήσεις, ηλεκτρισμού, ύδρευσης, πετρελαϊκή βιομηχανία, να πουλήσει δηλαδή για τόσα λίγα χρήματα ολόκληρη την κρατική της περιουσία.
«Μια τόσο καταστροφική πολιτική είναι τελείως απαράδεκτη σε μια αστική Δημοκρατία, όπως η ελληνική και αυτή η πολιτική θα μπορούσε ίσως να πραγματοποιηθεί σε μια αφρικανική χώρα, αλλά όχι στην Ευρώπη με τον πολιτισμό Δικαίου. Για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να καταργηθούν το Σύνταγμα και η Βουλή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Διαβεβαιώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει γόνιμη, ουσιαστική και ρεαλιστική πολιτική, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως ακόμη και αν δεν ζητούσε εκλογές, δεν θα χρειαζόταν να περιμένει, διότι τις απαιτούν τα κοινωνικά δεδομένα. Η Ελλάδα βιώνει μια ανθρωπιστική κρίση, συνέχισε, χιλιάδες καρκινοπαθείς δεν μπορούν να παραλάβουν τα φάρμακά τους, η ανεργία οδεύει προς το 30%, σχεδόν το 60% των νέων ανθρώπων δεν έχουν εργασία και αυτό απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί και για αυτό πέφτουν οι κυβερνήσεις, όχι γιατί υπάρχει μια συνωμοσία εναντίον τους. Έτσι έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου και την ίδια τύχη θα έχει και η κυβέρνηση Σαμαρά, εκτίμησε.
Ερωτηθείς τι θα έκανε ως πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η πολιτική λιτότητας πρέπει οπωσδήποτε να ακυρωθεί καθώς παράγει ύφεση, το ποσοστό του χρέους αυξάνεται, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται. Όπως είπε, χρειάζονται ουσιαστικές επαναδιαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για να εξεταστούν οι όροι της δανειακής σύμβασης.
Επιπλέον, χρειάζεται μια γενναιόδωρη διαγραφή χρέους για την Ελλάδα κατά το πρότυπο της Συμφωνίας Χρέους του Λονδίνου, για την περίπτωση της Γερμανίας, το 1953, μαζί με μια ρήτρα ανάπτυξης για την απόσβεση του υπόλοιπου χρέους. Τέλος απαιτούνται δημόσιες επενδύσεις για την αναθέρμανση της οικονομίας, αλλά και ένα Σχέδιο Μάρσαλ στην Ευρώπη για να υπάρξει ευημερία και η λύση για το πρόβλημα, που δεν είναι ειδικά ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, μπορεί να είναι μόνο πολιτική.
Απαντώντας στους επικριτές του που τον χαρακτηρίζουν «λαϊκιστή ο οποίος δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα στο λαό», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι «δεν είμαστε εμείς απαραίτητοι για κάτι τέτοιο. Αρκεί που η Αγκελα Μέρκελ ισχυρίζεται ότι χώρες με χρέος πάνω από 80% θα χάνουν την κυριαρχία τους ή όταν ζητεί απροκάλυπτα τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού, στον οποίο η χώρα μας δεν έχει κανένα δικαίωμα. Αυτό προκαλεί οργή. Στις διαδηλώσεις εμείς θεωρούμαστε ακόμα μετριοπαθής δύναμη».
Τέλος, ως προς το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως το κόμμα του ήταν ήδη έτοιμο στις 18 Ιουνίου και αν δεν είχε γίνει κάθε τι δυνατό για να κρατηθεί μακριά από την εξουσία, η Ελλάδα θα είχε γλυτώσει από αυτό το πακέτο λιτότητας και θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι σήμερα. «Η χώρα έχασε μια ευκαιρία, σύντομα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει την κυβέρνηση», κατέληξε.