Το ζήτημα της φορολογία κυριαρχεί στη σημερινή σύσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα εξετασθούν οι διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος, τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και τις αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, το νέο ποινολόγιο της Εφορίας, αλλά και τη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης και οι κ.κ. Α. Βεσυρόπουλος από την Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά θα μελετήσουν τις τελικές λεπτομέρειες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να παρουσιασθεί το αργότερο έως τις 23 Νοεμβρίου.
Στο νέο Μνημόνιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση προβλέπονται τα ακόλουθα:
-Η απλοποίηση του συστήματος φορολογίας εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με την καθιέρωση κλίμακας με 3 φορολογικούς συντελεστές από 8 συντελεστές που έχει το ισχύον καθεστώς καθώς και με την μετατροπή του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος σε σύστημα επιστροφής φόρου.
-Ο περιορισμός των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων δαπανών που αφορούν μεταξύ άλλων τους τόκους στεγαστικών δανείων, τις δαπάνες για ασφάλεια ζωής, για δίδακτρα φροντιστηρίων κ.α..
-Η μετατροπή της φορoαπαλλαγής που προβλέπεται για τα παιδιά, σε επίδομα που καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια.
-Η καθιέρωση κλίμακας φορολογίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες με δύο συντελεστές: 26% για εισοδήματα κάτω των 50.000 ευρώ και 35% για υψηλότερα. Το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες καταργείται.
-Η θέσπιση συντελεστή 26% για την φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων και 10% για τα μερίσματα έτσι ώστε η φορολογία των διανεμόμενων κερδών να ανέλθει σε 33,4% από 40% σήμερα.
-Το υπουργείο εξετάζει κλιμακωτή φορολόγηση τόσο σε ενοίκια όσο και στο εφάπαξ. Στην αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων εξετάζεται να επιβάλλεται φόρος 10% για ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ, 30% για τα επόμενα 48.000 ευρώ και 45% για το τμήμα των εισοδημάτων που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ.
-Στην φορολόγηση του εφάπαξ θα επιβάλλεται φόρος 10% στα πρώτα 12.000 ευρώ, 30% για τα επόμενα 48.000 και 45% για το τμήμα του εφάπαξ που ξεπερνά τις 60.000 ευρώ.