Έντονη κριτική δέχεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στο ξεκλείδωμα απαραίτητων αναπτυξιακών κεφαλαίων για την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.
Την κριτική δεν ασκεί μόνο η Ελλάδα αλλά και ο ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ από την πλευρά της η ΕΤΕπ, αποδίδει τις καθυστερήσεις σε τεχνικά προβλήματα και προβλέπει ότι το Ταμείο για την Ελλάδα, θα τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του έτος.
«Κανείς δεν το θέλει αυτό περισσότερο από εμάς. Είμαστε η κινητήριος δύναμη πίσω από αυτή την πρωτοβουλία» δήλωσε αξιωματούχος της ΕΤΕπ.
Επικριτικός απέναντι στην ΕΤΕπ είναι και ο Γιχάνες Χαν, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης της Κομισιόν, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΤΕπ ότι ανησυχεί υπερβολικά για τη διαφύλαξη της πιστής αξιολόγησης του τριπλού «Α».
«Δεν είμαι χαρούμενος που πήρε τόσο καιρό. Θα μπορούσε να γίνει γρηγορότερα και θα έπρεπε να γίνει γρηγορότερα» δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times και συμπλήρωσε: «Έχουμε μία κρίση. Δεν μπορούμε να οργανώνουμε το πυροσβεστικό σώμα και να κάνουμε δοκιμές από το εργαστήριο. Πρέπει να σβήσουμε τη φωτιά»
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μλίχαλος, κατηγόρησε την ΕΤΕπ ότι εσκεμμένα κρατά αναπτυξιακά κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ για να μην πληγεί ο ισολογισμός της. «Προσωπικά έχω εξαντλήσει την υπομονή μου» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Ουσιαστικά υπόσχονται κεφάλαια που δεν θα αποδοθούν ποτέ».
«Το ταμείο είναι ένα ακόμη παράδειγμα των φαινομενικά καλών προθέσεων από τις Βρυξέλλες που δεν κατάφεραν να επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα στην Ελλάδα, είτε λόγω γραφειοκρατίας είτε λόγω κακής διαχείρισης και υπερβολικών στόχων» σχολιάζουν οι FT. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης ότι υπήρξε παρέμβαση και του Χορστ Ράιχενμπαχ – μετά από αίτημα του Γιάννη Στουρνάρα – να ξεκλειδώσουν τα κεφάλαια της ΕΤΕπ. «Κανονικά τα κεφάλαια έπρεπε να είχαν δοθεί από το Σεπτέμβριο. Μία ομάδα άπειρων στελεχών στο υπουργείο Ανάπτυξης όμως, προσπαθεί να ξεκλειδώσει τα κεφάλαια».
Το Ταμείο για την Ελλάδα παρουσιάστηκε το Μάρτιο στην Αθήνα. Επρόκειτο να δανείσει 1 δισ. ευρώ σε ελληνικές τράπεζες που με τη σειρά τους θα διοχέτευαν τα κεφάλαια αυτά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χαμηλά επιτόκια. Επειδή όμως, υπήρχαν ανησυχίες για την έκθεση της ΕτΕπ στην Ελλάδα, αποφασίστηκε το ποσό να μειωθεί κατά το ήμισυ.