Με την ελπίδα ότι -Ευρωπαίοι και μη- δανειστές μας τελικά θα… λογικευτούν, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει σήμερα στην πρωτεύουσα της ΕΕ εν όψει της Συνόδου Κορυφής που θα ξεκινήσεις σήμερα το βράδυ.
Παρά το γεγονός ότι στην ατζέντα της Συνόδου είναι ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2014 – 2020 και όχι το ελληνικό θέμα ούτε η κρίση χρέους της ευρωζώνης -κάτι που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτά να συζητηθούν επιγραμματικάνα-, ο κ. Σαμαράς, που αναχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης για τις Βρυξέλλες, θα ζητήσει να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση και να δοθεί λύση.
Οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων θα ξεκινήσουν να φτάνουν στο χώρο της Συνόδου στις 20:15, σύμφωνα με το πρόγραμμα, και μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ξεκινήσουν τις συναντήσεις εργασίας στις 21:30.
Οι συναντήσεις εργασίας αλλά και οι διμερείς επαφές θα συνεχιστούν και την Παρασκευή και, όπως σημειώνει το επίσημο πρόγραμμα, «αν χρειαστεί, και το Σάββατο».
«Οι μέρες είναι πολύ δύσκολες. Όλο το βάρος πέφτει τώρα στις επαφές του Πρωθυπουργού. Πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση. Είναι ώρα ευθύνης για τους εταίρους και το ΔΝΤ» τόνισε στο «Βήμα» στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά και υπογράμμισε την πρωινή δήλωσή του, που ήταν κατά το πρωθυπουργικό επιτελείο σαφέστατη και έδειξε πώς θα κινηθεί η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο.
Η μη συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης και η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου και η μετάθεση της συζήτησης για τη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρας, πάγωσε το πρωθυπουργικό επιτελείο που είχε καλλιεργήσει κλίμα υπεραισιοδοξίας τις προηγούμενες ημέρες για εσωτερική κατανάλωση.
Η κυβέρνηση, όπως παραδέχονται και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αγνόησε επί της ουσίας κρίσιμες παραμέτρους για τον τρόπο διεξαγωγής των λεπτών διαπραγματεύσεων και εμφανίστηκε απροετοίμαστη για το… κακό σενάριο.
Η Γερμανία, ο καλός σύμμαχος της ελληνικής Κυβέρνησης κατά το τελευταίο διάστημα, δεν βοήθησε τον πρωθυπουργό όπως ο ίδιος ανάμενε, θέτοντας φραγμούς στη λύση του προβλήματος βιωσιμότητας.
Από την Κυβέρνηση αρνούνται το ότι υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί και απορρίπτουν την κριτική περί κατάρρευσης της κυβερνητικής στρατηγικής. «Θα θυμίσουμε τη φράση πως, όταν τσακώνονται τα βουβάλια, προσέχουμε μην την πατήσουν τα βατράχια. Σε αυτή τη φάση ήταν η χώρα. Τι έπρεπε να κάνουμε; Εμείς κάναμε στο ακέραιο ό,τι μας ζητήθηκε. Η σύγκρουση ΔΝΤ και Βερολίνου υπερέβαινε την ελληνική Κυβέρνηση».
Με πολιτικά κριτήρια η λύση
Η ελληνική αντιπροσωπεία στρέφει την προσοχή της στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής και παραδέχονται όλοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο πως τα περιθώρια για διευθέτηση του ζητήματος με νομοτεχνικούς όρους είναι απειροελάχιστα και πλέον η λήψη απόφασης θα πρέπει να γίνει με καθαρά πολιτικά κριτήρια.
Από το επιτελείο του κ. Σαμαρά, αν και δεν δόθηκε λύση, προσπαθούν να δώσουν μια θετική νότα, υπογραμμίζοντας πως το μόνο αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι αναγνωρίστηκε πως η Ελλάδα είναι απολύτως συνεπής στις δεσμεύσεις της.
«Αν δεν είχαμε ψηφίσει όσα έπρεπε και δεν κάναμε όσα μας αναλογούσαν, θα μας χρησιμοποιούσαν ως εύκολο άλλοθι. Τώρα αυτό δεν μπορεί να γίνει» αναφέρουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού και συμπληρώνουν: «Αν δεν είχαμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα χθες θα συζητούσαν πώς θα μας έθεταν εκτός ευρώ. Άρα, είναι κατανοητό πως η κατάσταση ήταν οριακή και δεν ήταν τόσο απλό το θέμα, όπως θεωρούσαν κάποια κόμματα που μιλούσαν για δεδομένη παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».
Οι ευθύνες των εταίρων και του ΔΝΤ
Ο κ. Σαμαράς, που είχε (και θα συνεχίσει να έχει) αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, ζήτησε από τους εταίρους και το ΔΝΤ να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα. «Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δεν συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση. Από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες, δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης», είπε ο κ. Σαμαράς.
Παράλληλα, προέβαλε τη δυσφορία της ελληνικής πλευράς, συμπληρώνοντας: «Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί. Οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει».