Κατέθεσε φάκελο με σχέδιο επαναλειτουργίας στην σύνδικο
Σε «γρίφο» για… δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση της χαρτοβιομηχανίας Diana. Ο ιδιοκτήτης της άλλοτε κραταιάς εταιρίας, Πάνος Ζερίτης, στην δεύτερη συνάντηση πιστωτών και συνδίκου πτώχευσης, που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες, μέσω του εκπροσώπου του, κατέθεσε φάκελο με προτάσεις για την επαναλειτουργία της χαρτοποιΐας.
Μια πρόθεση που είχε εκφράσει και τον περασμένο Ιούλιο, όταν έγινε αποδεκτό το αίτημά του για να κηρυχθεί η εταιρία του σε καθεστώς πτώχευσης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, προκαλώντας και τις δύο φορές αρνητικές εντυπώσεις στους εργαζόμενους.
«Έχει άραγε ένα οργανωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της επιχείρησης ή απλώς πρόκειται για φρούδες ελπίδες;» αναρωτιούνται οι περισσότεροι, οι οποίοι προς το παρόν κρατούν… μικρό καλάθι απέναντι στις όποιες υποσχέσεις.
Ο κ. Ζερίτης, όπως υποστηρίζουν όσοι παραβρέθηκαν στην τελευταία συνάντηση, απέστειλε όντως μια δέσμη προτάσεων για να… ανάψουν και πάλι οι μηχανές της εταιρίας, οι περισσότερες εκ των οποίων καταλήγουν σε μια ριζική αναδιοργάνωση του ομίλου με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι ίδιοι δηλώνουν επιφυλακτικοί, όμως, καθώς δεν υπάρχει καμία δέσμευση από πλευράς του ιδιοκτήτη ότι θα βάλει ο ίδιος το χέρι στην… τσέπη για να ενισχυθεί η ρευστότητα των ταμείων που σημαίνει πως θα πρέπει να βρει νέον επενδυτή για να προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο.
«Εκτός αν ο ίδιος έχει προχωρήσει σε μυστικές επαφές και συναντήσεις που δεν έχουν γίνει γνωστές. Αλλά και πάλι θα πρέπει να… ανοίξει τα χαρτιά του, αν θέλει να πείσει τους πιστωτές, τους εργαζόμενους και τις τράπεζες ότι όντως υπάρχει σχέδιο» τονίζει το σωματείο των εργαζομένων, οι οποίοι διεκδικούν περίπου 2 εκατ. ευρώ από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Το να βρεθεί επενδυτής βέβαια σε μια τόσο δυσχερή συγκυρία είναι μάλλον δύσκολο έως ακατόρθωτο, όπως επισημαίνει η αγορά, δεδομένου ότι θα πρέπει να πάρει στα χέρια του μια εταιρία από το μηδέν και να την «αναστήσει».
Τα ερωτήματα
Πολλά είναι όμως και τα ερωτήματα που εγείρονται γύρω από τις προθέσεις Ζερίτη, αφού εδώ και τέσσερις μήνες «τρέχει» η διαδικασία πτώχευσης και έχει οριστεί σύνδικος, ο οποίος διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της Diana. Μάλιστα, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαδοχικών συναντήσεων της συνδίκου με τους πιστωτές προς επίρρωση των απαιτήσεών τους από την υπό εκκαθάριση εταιρία για να ακολουθήσει έπειτα η διαδικασία του πλειστηριασμού της περιουσίας.
Πώς λοιπόν ενώ οι διαδικασίες της πτώχευσης βρίσκονται σε εξέλιξη, θα μπει σε λειτουργία πάλι η εταιρία; Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά στο γεγονός ότι το εμπορικό σήμα της Χαρτοβιομηχανίας Θράκης- Diana ο Πάνος Ζερίτης φέρεται να το έχει ήδη παραχωρήσει σε άλλη επιχείρηση, που διατηρεί στην γειτονική Βουλγαρία.
Επιπλέον, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι διατηρούν επιφυλάξεις για το πόσο υλοποιήσιμο είναι ένα σχέδιο επαναλειτουργίας της εταιρίας, όταν στην προηγούμενη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο ο κ. Ζερίτης προέβαλε και τον εαυτό του διαμέσου της νομικής εκπροσώπου του, ως πιστωτή, υποστηρίζοντας ότι έκανε μια επένδυση από ίδια κεφάλαια στην εταιρία.
Οι πιέσεις του επιχειρηματία μάλιστα προς την σύνδικο πτώχευσης είναι έντονες, ενώ, σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους, ο Ζερίτης φέρεται να ζητά εκτός των άλλων 20 εκατ. ευρώ για εταιρίες δικών του συμφερόντων.
Υποχρεώσεις 30 εκ. ευρώ
Οι συνολικές υποχρεώσεις της Diana προς προμηθευτές, προσωπικό, Δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς, πιστωτές, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ- σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο αίτημα πτώχευσης, το οποίο κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο το καλοκαίρι- εκτιμώνται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 2 εκατ. ευρώ αφορούν σε δεδουλευμένα οκτώ μηνών των εργαζομένων και αποζημιώσεις.
Όλοι οι παραπάνω περιμένουν να ξεκινήσει η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Diana μέσα στην επόμενη χρονιά για να μπορέσουν να εισπράξουν τα χρωστούμενα. Όπως λένε πηγές της εταιρίας, μόνο ο εξοπλισμός των υπό εκποίηση εγκαταστάσεων έχει εκτιμώμενη αξία της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ.
Οι δικαστές από το καλοκαίρι ακόμη έχουν εντάξει στα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία και την συνολική έκταση 1.094 στρεμμάτων που διατηρεί η βιομηχανία στην περιοχή και είχαν μεταβιβαστεί σε εταιρία συμφερόντων των γιων του επιχειρηματία με σκοπό την δημιουργία εκεί φωτοβολταϊκού πάρκου. Κάτι ανάλογο συνέβη και με αρκετά ακόμη ακίνητα της επιχείρησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κοζάνη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης.
Στην… αναμονή για το φωτοβολταϊκό πάρκο
Μπορεί ο Πάνος Ζερίτης μετά το λουκέτο στην Diana να έστρεψε τα επιχειρηματικά του βήματα στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όμως και ο «πράσινος» δρόμος δεν είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα.
Η εταιρία «Φωτοβολταϊκά Τοπείρου Θράκης», την οποία ελέγχουν οι δύο γιοι του βιομήχανου, συναντά εμπόδια και σύμφωνα με πληροφορίες και η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, συνολικής ισχύος 20 MW, φαίνεται να βρίσκεται προς το παρόν σε τέλμα.
Το δικαστήριο απέρριψε το προσύμφωνο με το οποίο ο κ. Ζερίτης έκανε επενοικίαση του οικοπέδου πέριξ του εργοστασίου στα παιδιά του, ενέργεια στην οποία προέβη, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, λίγους μόλις μήνες πριν να κηρύξει πτώχευση.
Παράλληλα και το Περιφερειακό Συμβούλιο Μακεδονίας- Θράκης σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση παρουσία του κ. Ζερίτη δεν ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλο-ντικών Επιπτώσεων στα τέλη Ιουλίου. Βέβαια, η τελική απόφαση για το αν θα προχωρήσει η επένδυση θα ληφθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο μπορεί να «παρακάμψει» – αν δεν συντρέχουν σοβαρά επιχειρήματα- την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.