Μέχρι το 2018 θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λιτότητα η Βρετανία. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών (IFS), ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν θα χρειαστεί να εξοικονομήσει περίπου 11 δισ. στερλίνες επιπλέον μέχρι το 2018 μέσα από αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών, αν η οικονομία της χώρας δεν αρχίσει να ανακάμπτει.
Η μελέτη του IFS λαμβάνει υπόψη δύο παράγοντες: την παρούσα δυσμενή προοπτική της βρετανικής οικονομίας και την απογοητευτική πορεία των φορολογικών εσόδων τους τελευταίους επτά μήνες. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον δανείστηκε τον Οκτώβριο περισσότερο από το αναμενόμενο, κυρίως λόγω των μειωμένων εσόδων από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.
Το IFS επισήμανε μάλιστα ότι, αν ο δανεισμός της χώρας συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, θα ξεφύγει του στόχου δανεισμού της κατά 13 δισ. στερλίνες.
Στην μελέτη παρουσιάζονται δύο σενάρια.
Το πρώτο και σχετικά αισιόδοξο υποθέτει ότι η αύξηση του δανεισμού και η επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα αναληφθεί καμία περαιτέρω δράση από όσες έχουν ήδη προγραμματιστεί για την κάλυψη των φορολογικών κενών και την εξισορρόπηση του κρατικού προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο περικοπών ύψους 8 δισ. στερλινών για τη διετία 2015- 2017.
Το απαισιόδοξο σενάριο στηρίζεται στην υπόθεση ενός μονίμως υπερβολικού δανεισμού και μιας διαρκούς απώλειας φορολογικών εσόδων. Αν το σενάριο αυτό επαληθευθεί, η βρετανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε επέκταση της περικοπής των δημόσιων δαπανών μέχρι το 2018 και εφαρμογή νέων φορολογικών μέτρων για να κλείσει την «τρύπα» των 11 δισ. στερλινών.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το τρίτο τρίμηνο η βρετανική οικονομία παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης. Η οικονομία βγήκε από την ύφεση, αφού το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1% συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο.