«Τώρα ξεκινά η πραγματική μάχη για να κρατήσουμε τις ελληνικές τράπεζες ιδιωτικές». Με τη φράση αυτή σχολίασε κορυφαίος τραπεζίτης τις αποφάσεις του Eurogroup.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δε θα πρέπει να χαθεί η τελευταία ευκαιρία για να καταστούν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα ελκυστικά σε ιδιωτικά κεφάλαια και να εξασφαλιστεί η ελάχιστη απαιτούμενη συμμετοχή των ιδιωτών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.
Όπως εξηγεί, το βασικό διαπραγματευτικό «όπλο» των τραπεζών σε αυτή τη συγκυρία αποτελεί η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε από το Eurogroup και αναμένεται να «τρέξει» μέσα στο Δεκέμβριο.
Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 14 δισ. ευρώ περίπου από τα 60 δισ. ευρώ που κυκλοφορούν στην αγορά, η συμμετοχή τους στη νέα αναδιάρθρωση του χρέους ενδεχομένως να είναι καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματος επαναφοράς του σε βιώσιμα επίπεδα.
Το παζάρι
Εάν τα πιστωτικά ιδρύματα πουλήσουν τους τίτλους που έχουν στην κατοχή τους σε επίπεδα της τάξης του 35% της ονομαστικής τους αξίας ή και χαμηλότερα, όπως έχει διαρρεύσει από την Ευρώπη, ουσιαστικά θα φορτωθούν ένα νέο «κούρεμα».
Μπορεί οι κεφαλαιακές τους ανάγκες με τον τρόπο αυτό να περιοριστούν, λαμβάνοντας υπόψην ότι στα βιβλία τους τα ομόλογα έχουν εγγραφεί στο 25%, ωστόσο το όφελος αυτό δεν είναι αρκετό για την επαναφορά της καθαρής τους θέσης σε θετικό έδαφος, που αποτελεί το «κλειδί» για τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων στις αυξήσεις κεφαλαίου και την αποφυγή της πλήρους κρατικοποίησης του συστήματος.
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η προσπάθεια των διοικήσεων των τραπεζών θα επικεντρωθεί σε αυτό το στόχο.
Στο πλαίσιο αυτό, δε θα έλεγαν όχι σε μία μερική συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς, με αντάλλαγμα όμως μία ταυτόχρονη εγγύηση του 100% της αξίας των ομολόγων που θα παραμείνουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Με τον τρόπο αυτό το δημόσιο χρέος θα ελαφρυνθεί και την ίδια στιγμή τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών θα επανέλθουν σε θετικά επίπεδα, εξαλείφωντας το ισχυρότερο αντικίνητρο επένδυσης σήμερα στον κλάδο.