Χωρίς να βγουν ειδήσεις ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), ενόψει του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων που θα «τρέξει» το επόμενο 15νθήμερο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση που έγινε ήταν γενικού περιεχομένου, με τον υπουργό Οικονομικών να ενημερώνει τους τραπεζίτες για το βασικό πλαίσιο της νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν και τα πιστωτικά ιδρύματα.
Μετά την οριστικοποίηση των όρων της επαναγοράς, όπου θα υπάρχει πληρέστερη εικόνα για το πρόγραμμα, οι συζητήσεις μεταξύ του κ. Στουρνάρα και των διοικήσεων των τραπεζών θα λάβουν πιο ουσιαστικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕΤ προσήλθε στη συνάντηση με βασικό αίτημα την προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα απαλλάσσει τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων από κάθε ευθύνη και θα περιορίζει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες σε ικανοποιητικό βαθμό, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.
Όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, τα διοικητικά επιτελεία των τραπεζών πιεζόμενα πολιτικά για να κάνουν «το πατριωτικό καθήκον» της συνεισφοράς τους στη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναλογίζονται τις ευθύνες που απορρέουν από μία τέτοια απόφαση έναντι των μετόχων τους, και κυρίως των ξένων.
Στο πλαίσιο αυτό θέλουν να διασφαλίσουν ότι δε θα κατηγορηθούν για απιστία σε περίπτωση που κατατεθούν αγωγές σε βάρος τους, εάν αποφασίσουν να πουλήσουν ελληνικά ομόλογα σε τιμές που θα συνεπάγονται την ανάληψη σημαντικών ζημιών.
Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι οι τραπεζίτες προσήλθαν στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα έχοντας έτοιμη μία ολοκληρωμένη πρόταση με 3 εναλλακτικές εκδοχές, οι οποίες μειώνουν σε ικανοποιητικό βαθμό το λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης, με ταυτόχρονη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς.
Πρόκειται για προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επικείμενες εκδόσεις νέων μετοχών.
Ωστόσο οι ίδιες πηγές, χωρίς να θέλουν να προκαταβάλουν τις εξελίξεις, θεωρούν ότι οι λύσεις που θα προταθούν δε θα γίνουν δεκτές από την Τρόικα.
Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, οι τράπεζες κινδυνεύουν με άμεση κρατικοποίηση.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά έμπειρα τραπεζικά στελέχη, σε μία τέτοια περίπτωση δε θα χρειαστεί καν να «τρέξει» η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα περάσουν κατευθείαν στην αγκαλιά της Τρόικα.