Εκατό εκατομμύρια ευρώ μετέφεραν, μόνο στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, οι Αλβανοί μετανάστες που εργάζονται και διαμένουν στην Ελλάδα, στις ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα καταγωγής τους, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή θυγατρικής της Εμπορικής Τράπεζας στην Αλβανία (Emporiki Bank Albania), Γιώργος Καρακώστας.
Πρόκειται για “ψήφο εμπιστοσύνης” των Αλβανών πολιτών προς τις ελληνικές τράπεζες, που έχουν παρουσία στη βαλκανική αυτή χώρα, ιδίως σε περίοδο κατά την οποία το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, “παρακολουθούσε” τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική (οικονομική) κρίση.
Μάλιστα, πέρυσι το Μάιο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αλβανίας, Άρντιαν Φουλάνι, είχε δηλώσει ότι η δραστηριοποίηση των ελληνικών τραπεζών στην αλβανική αγορά συνεχίζεται χωρίς να καταγράφονται προβλήματα, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι οι καταθέσεις των πολιτών είναι ασφαλείς.
Για την αλβανική τραπεζική αγορά, ο κ. Καρακώστας επισήμανε ότι, το 2010, δεν καταγράφηκε πιστωτική επέκταση, καθώς “οι ‘βρύσες’ (η χρηματοδότηση) είναι κυριολεκτικά κλειστές, αλλά δεν θα έλεγα σφραγισμένες”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον τομέα του real estate έθεσαν “κόκκινη γραμμή”, αφού, “αυτό το κομμάτι είναι μάλλον απαγορευτικό. Δεν μπαίνουμε σ’ αυτό τον κλάδο, έχει ‘παγώσει’, εκτός από τα στεγαστικά δάνεια προς ιδιώτες και επαγγελματική στέγη, αλλά και αυτά με πολύ μεγάλη προσοχή”. Μάλιστα, περίπου 15.000 ακίνητα (κυρίως διαμερίσματα) παραμένουν απούλητα, αριθμός ενδεικτικός της κατάστασης που διαμορφώνεται από τη μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, λόγω της έλλειψης χρημάτων, για την αγορά των ακινήτων.
Στο τραπεζικό σύστημα της Αλβανίας, το σύνολο των καταθέσεων διαμορφώνεται περίπου σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ, το σύνολο των δανείων περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ, οπότε έχουμε μια καλή σχέση δανείων – καταθέσεων.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 16,2% και ο δείκτης κερδοφορίας των τραπεζών στο 6,4%. “Βέβαια αυτό που απασχολεί το σύστημα”, είπε ο κ. Καρακώστας, “είναι τα προβληματικά δάνεια, τα οποία σε ένα βαθμό ελέγχονται. Σήμερα ο δείκτης των προβληματικών δανείων διαμορφώνεται περίπου στο 16% στο σύνολο των δανείων”.
H Emporiki Bank Albania διαθέτει 20 καταστήματα και 4 θυρίδες που καλύπτουν πάνω από το 82% του πληθυσμού της βαλκανικής αυτής χώρας και ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς. Αυτά τα καταστήματα και πρακτορεία βρίσκονται κυρίως σε μεγάλες πόλεις όπως τα Τίρανα που είναι η πρωτεύουσα και αποτελεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή σε σχέση με μικρότερες απομακρυσμένες περιοχές, σύμφωνα με σχετική ενημερωτική ιστοσελίδα της τράπεζας.
Στην ίδια ιστοσελίδα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι όλα τα νέα καταστήματα που άνοιξαν κατά τη διάρκεια της περιόδου 2009-2010 στην Αλβανία, ακολουθούν το νέο μοντέλο καταστήματος – ένα “επαναστατικό” μοντέλο που επιτρέπει τη διαφάνεια, την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και την αυξημένη αποτελεσματικότητα που προσφέρεται από τον όμιλο Credit Agricole. Το μοντέλο αυτό θα είναι ενιαίο για όλα τα καταστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Από το δίκτυο της Εμπορικής Τράπεζα της Ελλάδας παρέχεται η δυνατότητα στους Αλβανούς υπηκόους που εργάζονται και διαμένουν στην Ελλάδα να ανοίγουν λογαριασμούς κάθε μορφής στην Emporiki Bank Albania, η οποία προσφέρει ανταγωνιστικά επιτόκια καταθέσεων.
Στα πλεονεκτήματα επίσης περιλαμβάνεται η πληρωμή υποχρεώσεων, όπως δόσεων δανείου με εμβάσματα σε πολύ χαμηλό κόστος (έως 10.000 ευρώ για μεταφορές εντός του Ομίλου καμία επιβάρυνση).
Σύμφωνα, εξάλλου, με πρόσφατη μελέτη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (Αύγουστος 2010) για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2009, “σε πολλές χώρες της περιοχής (της Νοτιοανατολικής Ευρώπης) το μερίδιο των ελληνικών τραπεζών στην αγορά υπερβαίνει (Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ) το 20% του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.