Ερώτηση για τις πρακτικές πολυεθνικών φαρμάκου κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ζητώντας μάλιστα και εισαγγελική παρέμβαση.
Συγκεκριμένα, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, ζητά την άμεση εφαρμογή της υπουργικής απόφασης με αριθμό ΦΕΚ 2719 Β΄/8-10-2012, με την οποία, όπως σημειώνει, οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να παρέχουν πίστωση διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών στα φαρμακεία, στους φαρμακοεμπόρους και στους συνεταιρισμούς. Ο κ. Κουρουμπλής υποστηρίζει πως οι πρακτικές των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών που προκαλούν τεχνητές ελλείψεις φαρμάκων θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων είναι απαράδεκτες.
Μάλιστα, ο βουλευτής ζήτησε συνάντηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καθόσον πιστεύει ότι υπάρχουν και ποινικές ευθύνες, λόγω έκθεσης σε κίνδυνο της ζωής των ασθενών.
Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της κατατεθείσας ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: Η τεχνητή έλλειψη φαρμάκων στην αγορά
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τεράστιο πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων παρατηρείται τόσο στα ιδιωτικά φαρμακεία όσο και στα δημόσια νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα ο ΣΦΕΕ με επιστολή του στις 20/10/2012 προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας ζητά «να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ να μπορέσει να ελέγξει όλα τα φάρμακα και να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου το νέο Δελτίο Τιμών με τις ανατιμολογήσεις να έχει τις σωστές τιμές και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι «εάν αυτό δεν γίνει, θα παρουσιαστούν σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά, η πλειοψηφία των οποίων θα αφορούν σοβαρές ασθένειες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ελλήνων ασθενών».
Την ίδια στιγμή, αυξανόμενος βαίνει ο αριθμός των καταγγελιών από φαρμακαποθήκες, συνεταιρισμούς φαρμακείων και μεμονωμένα φαρμακεία για άρνηση διάθεσης αναγκαίων για τη δημόσια υγεία σκευασμάτων εκ μέρους γνωστών πολυεθνικών εταιρειών.
Εκτός των ως άνω, αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι, παρόλο που στη δημοσιευθείσα Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2719 Β΄/8-10-2012, άρθρο 3, παράγραφος 3) αναφέρεται ότι «Οι παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς οφείλουν να παρέχουν στα φαρμακεία, φαρμακεμπόρους και συνεταιρισμούς πίστωση, με την προϋπόθεση αναγραφής της στο τιμολόγιο πώλησης και η παρεχόμενη πίστωση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο μηνών», όλο και περισσότερες είναι οι καταγγελίες ότι η πίστωση αυτή δεν παρέχεται.
Επειδή η έκθεση της ζωής των πολιτών σε κίνδυνο αποτελεί ποινικό αδίκημα
Επειδή οι ενδεχομένως εσκεμμένες ελλείψεις φαρμάκων βυθίζουν στην απόγνωση τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών
Επειδή προτεραιότητα της πολιτείας είναι η διασφάλιση της υγείας των πολιτών
Ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας
1. Έχουν προβεί το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ σε έλεγχο των φαρμακευτικών εταιρειών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν διαθέτουν κανονικά όλα τα προϊόντα τους στην ιδιωτική αγορά; Γιατί, ενώ οι ίδιες ελλείψεις εμφανίζονται και στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΦ προέβη στο ακραίο μέτρο της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών; Το εν λόγω μέτρο είναι προσωρινό; Ποιος ο λόγος της επιβολής του; Γιατί ενώ ισχύει η ως άνω απαγόρευση οι εταιρείες συνεχίζουν να μην τιμολογούν τις ζητηθείσες ποσότητες καίτοι εξέλιπε ο λόγος της εξαγωγής; Ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου για το ζήτημα αυτό;
2. Υπάρχει το ενδεχόμενο η τεχνητή πρόκληση ελλείψεων φαρμάκων να είναι αντίδραση στην υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιρειών, βάσει της τελευταίας υπουργικής απόφασης, να χορηγούν δίμηνη πίστωση στα ιδιωτικά κανάλια διανομής; Έχει ελεγχθεί η συμμόρφωση των εταιρειών με την ως άνω απόφαση και ποιων συγκεκριμένα;