Ποινές χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα για τους φοροφυγάδες εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών, όπως έκανε γνωστό ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, στην επισήμανση του κ. Παπούλια ότι πριν από καιρό είχε ζητήσει να γίνει ιδιώνυμο αδίκημα η φοροδιαφυγή, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, εξετάζεται, για περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής, οι ποινές να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, όπως συμβαίνει στην Αμερική. Είτε δηλαδή «θα συμβιβάζεσαι και θα πληρώνεις», εξήγησε, «ή θα πηγαίνεις φυλακή».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως πληγή για τη χώρα την φοροδιαφυγή, τονίζοντας πως η αντιμετώπισή της πρέπει να γίνει εθνικός στόχος, ενώ ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι αμέσως μετά τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με τη δόση, όλη η έμφαση θα δοθεί εκεί.
Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης να δοθεί προσοχή και στις οικογένειες με παιδιά, κάνοντας λόγο για «ένα άλλο μεγάλο εθνικό πρόβλημα», καθώς «θα μείνει η Ελλάδα χωρίς Έλληνες».
Απαντώντας, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι και αυτό το θέμα εξετάζεται, σημειώνοντας ωστόσο πως πρέπει να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια (για τη χορήγηση των επιδομάτων), κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Παπούλιας λέγοντας: «Οπωσδήποτε. Δεν μπορεί να έχουμε δωρεάν παιδεία και οι άνθρωποι που μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, να μην πληρώνουν».
«Στα πλαίσια της δημοσιονομικής στενότητας προσπαθούμε να το λύσουμε και αυτό το πρόβλημα», συμπλήρωσε ο υπουργός, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει αισιόδοξος ότι τελικά θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες.
Τη θέσπιση σκληρών ποινών για τους φοροδιαφεύγοντες προανήγγειλε χθες και ο Πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Όσον αφορά την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποκαταστήσει το «μεγαλύτερο μέρος των οικογενειακών επιδομάτων». «Κάνουμε προσπάθειες που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, να αποκατασταθεί και το μεγαλύτερο μέρος των πολυτεκνικών επιδομάτων σε εκείνους που το έπαιρναν ως πρόσφατα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
«Στόχος μας», υποστήριξε, «είναι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και προς τα εκεί κινούμαστε. Αλλά θα πάμε σταδιακά, γιατί στο μεταξύ πρέπει να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα».