Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεωκοπίας υποβάθμισε την ελληνική οικονομία ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά 5 βαθμίδες της κλίμακάς του.
Ο αξιολόγηση του οίκου για την ελληνική οικονομία ήταν στην κλίμακα CCC και είχε «αλλάξει» αμέσως μετά το πέρας της περίφημης αναδιάρθρωσης του χρέους μας, του γνωστού PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αναλυτές του οίκου τονίζουν πως η συμφωνία των δανειστών της Ελλάδας για νέα μείωση του χρέους της, περιλαμβάνει και επαναγορά ομολόγων. Ως εκ τούτου οι αναλυτές της S&P ήταν «εξαναγκασμένοι» να προχωρήσουν σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αφού παρεμβάλλεται μια νέα «αναδιάρθρωση» στα υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν επενδυτές. Εξάλλου το ίδιο είχαν πράξει και κατά τη διαδικασία του PSI+ τον περασμένο Φεβρουάριο (για να αναβαθμίσουν στη συνέχεια τη χώρα σε CCC την άνοιξη). Με αυτό το σκεπτικό η υποβάθμιση αυτή θεωρείται κίνηση ρουτίνας και μόλις ολοκληρωθεί η επαναγορά η S&P αναμένεται να αλλάξει εκ νέου την αξιολόγησή της.
Εκτός αυτού όμως, αρκετοί αναλυτές διεθνών ΜΜΕ και πρακτορείων που αναμετέδωσαν την είδηση εστιάζουν στο ότι κάποιοι παράγοντες της αγοράς επιμένουν να εκτιμούν πως η συμφωνία επαναγοράς δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο βαθμό που δεν θα στεφθεί με πλήρη επιτυχία.
Σε κάθε περίπτωση η υποβάθμιση της χώρας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας χαρακτηρίζεται από οικονομικούς κύκλους αναμενόμενη, καθώς η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί ήδη κατά την προπαρασκευή της επαναγοράς χρέους ότι η ανταλλαγή των νέων ελληνικών ομολόγων με ομόλογα του EFSF σε τιμές αισθητά χαμηλότερες της ονομαστικής αξίας των ομολόγων μετά το PSI θα συνεπαγόταν «αναξιοπαθή» (distressed) ανταλλαγή χρέους καθώς και για το ότι το καθεστώς αυτό θα είναι προσωρινό και τα ελληνικά ομόλογα θα επιστρέψουν σε rating «επιλέξιμων» μετά το πέρας του προγράμματος επαναγοράς.