Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ενωθεί την Παρασκευή και να λάβει αποφασιστική δράση για να θέσει τέλος στην σύγκρουση στη Συρία.
Τόνισε, πάντως, ότι μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να σταματήσει τη βία και πρόσθεσε ότι «η στρατιωτική οδός αποτελεί αδιέξοδο». Σε συντονισμένη δράση κάλεσε και η επικεφαλής του State Department Χίλαρι Κλίντον.
«Καλώ τη διεθνή κοινότητα και κυρίως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταθεί ενωμένο και να δράσει αποφασιστικά για να τελειώσει η κρίση» δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε προσφυγικό καταυλισμό στην Τουρκία.
«Η στρατιωτική οδός αποτελεί αδιέξοδο. Γεμίζει απλά τους δρόμους με περισσότερο αίμα, γεμίζει καταυλισμούς σαν αυτόν με περισσότερα δάκρυα», πρόσθεσε ο Μπαν Κι Μουν.
Τόνισε ότι δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Συρίας ετοιμάζεται να κάνει χρήση χημικών όπλων, δήλωσε πάντως, ότι εάν έκανε κάτι τέτοιο θα επρόκειτο για «αποτρόπαιο έγκλημα» με «τεράστιες συνέπειες».
«Πρόσφατα έχουμε λάβει ανησυχητικές πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση της Συρίας ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Δεν έχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες για το θέμα» πρόσθεσε.
«Παρ’ όλ’ αυτά, εάν αυτό ισχύει, τότε θα αποτελεί ένα εξοργιστικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε.
Και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ζήτησε την Παρασκευή την ανάληψη συντονισμένης δράσης, ιδιαίτερα από όσους έχουν επιρροή στη Συρία.
«Όλοι όσοι ανάμεσά μας διαθέτουν οποιαδήποτε επιρροή στη διαδικασία, οποιαδήποτε επιρροή στο καθεστώς ή την αντιπολίτευση, πρέπει να σταθούν στο πλευρό του (διεθνούς μεσολαβητή Λαχντάρ) Μπραχίμι για την ανάληψη συντονισμένης και αποφασιστικής δράσης, για να δούμε τι μπορεί να γίνει» δήλωσε η Χ. Κλίντον από το Μπέλφαστ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
Ο Ζορζ Σάμπρα, ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, της κυριότερης συνιστώσας του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να δράσει πριν από την καταστροφή» που θα συνιστούσε η χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του σύρου προέδρου.
«Ζητάμε από τον κόσμο να παρέμβει άμεσα απέναντι σ’ αυτόν τον δολοφόνο […] θέλουμε πράξεις όχι μόνο λόγια, θέλουμε νέα δράση και όχι προειδοποιήσεις», είπε σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η συριακή αντιπολίτευση παίρνει θέση για το ζήτημα.
«Ο κίνδυνος δεν απειλεί μόνο τη Συρία και τους γείτονές της αλλά (η χρησιμοποίηση χημικών) θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και για την παγκόσμια ασφάλεια» υπογράμμισε ο Σάμπρα.
Από την πλευρά του, το καθεστώς Μπασάρ Αλ Ασαντ δηλώνει ότι οι δυνάμεις της Δύσης «σπέρνουν» φόβο σχετικά με πιθανή χρήση χημικών όπλων, προκειμένου να στρώσουν το έδαφος στρατιωτικής επέμβασης.
Υπενθυμίζεται ότι αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ανωνύμως στο NBC πως το καθεστώς ετοιμάζει βόμβες με αέριο σαρίν.
Patriot στην τουρκοσυριακή μεθόριο στέλνει η Ολλανδία
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας συμφώνησε να στείλει δύο πυραυλικά συστήματα Patriot στην τουρκοσυριακή μεθόριο, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, το οποίο επικαλείται Ολλανδό υπουργό.
Μέχρι 360 άτομα προσωπικό θα συνοδεύσουν τους πυραύλους εδάφους-αέρος τύπου Patriot. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα που θα τοποθετηθούν.
Ενιαία διοίκηση εξέλεξαν οι εξεγερμένοι
Οι ομάδες των σύρων εξεγερμένων που συναντώνται στην Τουρκία εξέλεξαν μια ενιαία διοίκηση, αποτελούμενη από 30 μέλη. «Η διοίκηση οργανώθηκε σε πολλά μέτωπα. Τώρα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής ενός στρατιωτικού ηγέτη και ένα γραφείο πολιτικού συνδέσμου για κάθε επαρχία», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Στις συνομιλίες πήραν μέρος αξιωματούχοι ασφαλείας από πολλές χώρες. Εν τω μεταξύ, γάλλοι στρατιωτικοί σύμβουλοι συναντήθηκαν με σύρους αντάρτες τις τελευταίες εβδομάδες σε συριακό έδαφος, προκειμένου να καθοριστεί εάν και ποιες ομάδες θα λάβουν οπλισμό, γράφει η εφημερίδα Le Figaro.
Οι γάλλοι στρατιωτικοί συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν με ένα στέλεχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) «σε μια περιοχή μεταξύ Δαμασκού και Λιβάνου», αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείται ένα στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης το οποίο δεν κατονομάζει.
Η πηγή αυτή φέρεται ότι δήλωσε πως υπήρξαν επίσης συναντήσεις ανταρτών στο συριακό έδαφος με πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών της Βρετανίας και των ΗΠΑ.
Η Γαλλία ήταν η πρώτη δυτική χώρα η οποία αναγνώρισε και τυπικά τον νέο συνασπισμό της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντάς τον «νόμιμο εκπρόσωπο» του συριακού λαού.
Το Παρίσι έχει, επίσης, ταχθεί υπέρ της χορήγησης «αμυντικών όπλων» στους αντάρτες, αφού οι αντικαθεστωτικοί μαχητές «αναγνωριστούν σωστά».
Αλλες δυτικές χώρες έχουν υιοθετήσει μια πιο επιφυλακτική στάση έναντι των ανταρτών, καθώς φοβούνται πως οι ισλαμιστές επικρατούν των εθνικιστών και των κοσμικών δυνάμεων στη διοίκηση των ανταρτών.