«Η μόνη βιώσιμη λύση είναι ένα κούρεμα του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της νότιας περιφέρειας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη Βρετανική εφημερίδα Guardian συμπληρώνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση «εμείς προτείνουμε μια διάσκεψη κατά το πρότυπο εκείνης που είχε πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το 1953 και απάλλαξε τη Γερμανία από περίπου το 60% του χρέους της».
Με εμφανή διάθεση διαπραγμάτευσης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε: «Θέλουμε να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας για μια αξιόπιστη λύση» και συμπλήρωσε: «Δεν έχει σημασία πού θα γίνει (η διάσκεψη) αλλά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό».
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι «η Ελλάδα ως σύμμαχος χώρα είχε συμμετάσχει σ’ εκείνη τη συνδιάσκεψη κατά την οποία τέθηκαν τα θεμέλια για την ανάδυση του μεταπολεμικού οικονομικού θαύματος της Γερμανίας» και κατέληξε: «Η συμφωνία έδινε τη δυνατότητα στην κατεστραμμένη χώρα του Χίτλερ να εξοφλήσει το χρέος της σε περίοδο μεγαλύτερη των τριάντα χρόνων αλλά συνέδεε τη διευθέτηση των υποχρεώσεών της με την οικονομική της πρόοδο».
Ως προς την τελευταία συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας σχολιάζει:«Είναι ξεκάθαρο ότι η τελευταία συμφωνία ήταν ένας συμβιβασμός που το μόνο που θα κάνει θα είναι να διαιωνίσει την αβεβαιότητα. Η κα Μέρκελ πρέπει να πει στους Γερμανούς πριν από τις εκλογές του 2013 ότι το πρόγραμμα δεν λειτουργεί».
«Όταν η κρίση ξεκίνησε το 2009, το χρέος μας ήταν της τάξης του 120% του ΑΕΠ. Για φέτος προβλέπεται ότι θα φτάσει το 175,6% και τώρα η τρόικα λέει ότι για να καταστεί το χρέος βιώσιμο θα πρέπει το 2020 να είναι της τάξης του 124%. Ας υποθέσουμε ότι έχουν δίκιο, αλλά πώς σκοπεύουν να πετύχουν το στόχο αυτό; Μετά από 12 χρόνια καταστροφικής λιτότητας και μέτρων που φτάνουν τα 19 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα έχει γίνει κρανίου τόπος», δηλώνει.
«Ζητάμε χρόνο, ένα μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε τα χρήματα στην ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι οι τόκοι που δεν θα καταβάλλονται κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος θα χρησιμοποιηθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας: «Θα ήταν μια λύση με την οποία και οι δύο θα κέρδιζαν».