Στο τρίπτυχο νησιά «ποιοτικά», «πράσινα» και «ίσων ευκαιριών» βασίζεται το σχέδιο στρατηγικής και το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για τον νησιωτικό χώρο.
Κατά την ομιλία του σε ημερίδα για τη νησιωτική πολιτική, αναφερόμενος στα μέσα επίτευξης των στόχων, ο υπουργός Κωστής Μουσουρούλης, σημείωσε δύο από τις νομοθετικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του ΥΕΝ (το οποίο εντός της εβδομάδας θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση): την εφαρμογή της «ρήτρας νησιωτικότητας» και τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής.
Απαραίτητες, επίσης, όπως επεσήμανε ο υπουργός, είναι και οι παρεμβάσεις σε οργανωτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίζεται ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη χάραξη νησιωτικής πολιτικής και επεκτείνεται στο σύνολο των νησιών της Ελλάδας και πλέον δημιουργείται ο φορέας που θα εφαρμόσει τη ρήτρα νησιωτικότητας και θα συντονίζει τις πολιτικές στο νησιωτικό χώρο.
Κατά την ομιλία του ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ακόμη πως χρειάζεται αναπροσαρμογή η νομοθεσία που αφορά τη μελέτη, αδειοδότηση και υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και ειδικών εγκαταστάσεων στα νησιά, με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής να αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο για την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών.
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μουσουρούλης στην ακτοπλοΐα, τη μεταρρύθμιση του λιμενικού συστήματος και την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στους θαλάσσιους τομείς – πτυχές, όπως είπε, της πολιτικής του υπουργείου χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει ή να υποστηριχθεί η νησιωτική πολιτική.