Οι επαφές με νέους επενδυτές μετά την…υποχώρηση της Lead Fin. και ο ρόλος των τραπεζών
Τα δολάρια από την Αμερική ακόμη… έρχονται στην Ελληνική Υφαντουργία. Το deal με το αμερικανικό fund of funds, Lead Finance, το οποίο υποτίθεται θα ολοκληρωνόταν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα υπογραφόταν το Memorandum of Understanding (μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας), «ξέφτισε» και πληροφορίες από την ελληνική κλωστοϋφαντουργία θέλουν να αποτελεί πλέον «υπόθεση του παρελθόντος».
Σχεδόν έναν χρόνο κράτησαν οι συζητήσεις των Αμερικανών με τον πρόεδρο της ΕΛ.ΥΦ, Γιάννη Ακκά σχετικά με την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο του ελληνικού ομίλου μέσω ΑΜΚ, αλλά τα 30 εκατ. ευρώ (τόσα υπολόγιζε η Lead Finance να επενδύσει) δεν… έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Ήδη ο επικεφαλής του ομίλου έχει επιδοθεί σε έναν… αγώνα δρόμου για να κρατήσει «ζωντανή» την βιομηχανία, ενεργοποιώντας ένα plan Β, με στόχο να αυξηθεί η ρευστότητα στα ταμεία μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2013, οπότε και λήγει το χρονικό περιθώριο ενός εξαμήνου που έδωσαν στην εταιρία οι πιστώτριες τράπεζες μέσα στο καλοκαίρι. Τότε συμφώνησαν να μην καταγγελθούν δανειακές συμβάσεις που αφορούν ομολογιακά δάνεια, για τα οποία δεν τηρούνταν οι δεσμευτικοί όροι. Ένα «φιλί ζωής» απαραίτητο μεν για την εταιρία, αλλά όσο τα περιθώρια στενεύουν, τόσο αυξάνεται και η ανησυχία για το αν θα είναι σε θέση μέχρι τότε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
«Ανάσα» για την ΕΛΥΦ αποτέλεσε και το κοινοπρακτικό δάνειο, 11,2 εκ. ευρώ που συνήψε με τις Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς στις αρχές Αυγούστου, όμως, η πραγματική «ένεση» ρευστότητας είναι στο σχεδόν 50% της ονομαστικής αξίας του δανείου. Και αυτό γιατί περίπου 5,5 εκατ. ευρώ έπρεπε να… επιστραφούν αμέσως μετά την εκταμίευση σε Εθνική και Alpha Bank για δάνειο- γέφυρα που είχαν χορηγήσει οι δύο τράπεζες για να στηρίξουν την επιχείρηση τους προηγούμενους μήνες.
Διέξοδος αλλά…
Στους επιχειρηματικούς κύκλους υποστηρίζουν ότι ένα deal με τους Αμερικανούς θα αποτελούσε σημαντική διέξοδο για την Ελληνική Υφαντουργία, καθώς με τα κεφάλαια που θα εισέρεαν, ένα μέρος θα διατίθετο για την αναδιάρθρωση των δανείων και τα υπόλοιπα για την κεφαλαιακή ενίσχυση της επιχείρησης. Έτσι, θα είχε αποφευχθεί και το «σβήσιμο των μηχανών» στα τρία εργοστάσιά της για ορισμένες εβδομάδες, καθώς δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσουν πλήρως λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπήρξαν.
Όμως, τι συνέβη και οι Αμερικανοί της Lead Finance, παρά τις αντίθετες μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου διαβεβαιώσεις του επικεφαλής, Χάρη Σταμούλη ότι οι δύο πλευρές θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας μόλις ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος, ακόμη δεν έχουν «επιβιβαστεί» στο… τρένο της ΕΛ.ΥΦ; Αν και το σχέδιο που είχαν στα… σκαριά για την απόκτηση μέχρι και του 55% της εταιρίας είχε λάβει την έγκριση από Αμερική, οι πληροφορίες θέλουν τελικά να μην προχώρησε λόγω της εικόνας που έχει προς τα έξω η ελληνική οικονομία. Οι Αμερικανοί φοβήθηκαν το country risk και την αδυναμία της Ελλάδας να εγγυηθεί ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον στους επενδυτές. Η αβεβαιότητα μήπως η επένδυσή τους δεν αποδώσει τα αναμενόμενα και δεν δημιουργηθούν υπεραξίες ώστε μελλοντικά να επιδιώξουν την πώλησή της (όπως κάνουν τα distress funds) θεωρείται βασικός λόγος για τα «βήματα» οπισθοδρόμησης που έκαναν.
Εναλλακτικός «δρόμος»
Η Ελληνική Υφαντουργία φαίνεται όμως, πως δεν… κρέμεται από τη Lead Finance για να συνεχίσει την δραστηριότητά της. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με τις ζημίες το εννεάμηνο του 2012 να έχουν εκτιναχθεί στα 5,188 εκ. ευρώ από 2,11 εκατ. ευρώ το 2011, τον τζίρο να υποχωρεί στα 19,15 εκ. ευρώ και τον «βραχνά» των δανειακών υποχρεώσεων (64 εκ. στο τέλος Ιουνίου), «βαδίζει» σε έναν… εναλλακτικό δρόμο για την επιβίωσή της.
Ο Γιάννης Ακκάς και ο διευθύνων σύμβουλος, Νάσος Γεωργιάδης έχουν εκπονήσει ένα plan B, το οποίο προβλέπει την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρίας και την περιστολή δαπανών από τη μια πλευρά και από την άλλη την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν δεχτεί και από άλλα ενδιαφερόμενα επενδυτικά funds. Μεγάλοι ξένοι όμιλοι και επιχειρήσεις του κλάδου των textiles έχουν χτυπήσει την «πόρτα» της ΕΛΥΦ, ζητώντας σχετική ενημέρωση για την εταιρία, αλλά δεν έχει προχωρήσει κάποια συζήτηση επί ενός συγκεκριμένου πλαισίου συνεργασίας.
Ωστόσο η διοίκηση της ΕΛΥΦ είναι «ανοιχτή» σε προτάσεις, αφού οι συνεργασίες ήταν και παραμένουν στο ενδιαφέρον της.
Από την άλλη μεγάλη έμφαση δίνει στις εξαγωγές που αποτελούν και το «ισχυρό της όπλο». Μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας των τριών εργοστασίων της «τρέχει» να προλάβει τις παραγγελίες για denim ύφασμα που είχαν δοθεί από τον περασμένο Ιούνιο και νέες που πραγματοποιούνται από μεγάλους παραγωγούς ενδυμάτων jeans, με τους οποίους διατηρούν εδώ και χρόνια συνεργασίες. Ταυτόχρονα έχει «ψαλιδίσει» και τις δαπάνες μέσω της διοικητικής αναδιοργάνωσης, αλλά και με τις περικοπές θέσεων εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 700 υπαλλήλους το 2006, σήμερα η ΕΛΥΦ απασχολεί περίπου 380.
Ψάχνει «ρευματοδότη» εσόδων και στην ενέργεια
Με προσεκτικά βήματα προχωρά η ΕΛΥΦ μέσω της θυγατρικής της Ελληνική Ενεργειακή ΑΕ την ανάπτυξή της στον χώρο της ενέργειας. Αιτίες από τη μια οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της «ταρίφας» στα φωτοβολταϊκά και από την άλλη η απαίτηση των προμηθευτών του εξωτερικού για προκαταβολές σε μετρητά (λόγω επιφυλάξεων ή και άρνησης να δεχτούν εγγυητικές επιστολές από τις ελληνικές τράπεζες).
Ο όμιλος έχει εξασφαλίσει άδειες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ισχύος 1.710,5 kwp σε Πέλλα και Κιλκίς και από τον Ιούλιο ξεκίνησε να ψάχνει χρηματοδότηση, καθώς έχει ήδη υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με εξειδικευμένη εταιρία για την υλοποίηση των έργων. Η διοίκηση θεωρεί μάλιστα, πως η επιτυχία του εγχειρήματος στην ενέργεια θα αποφέρει περισσότερα έσοδα και στα ταμεία του ομίλου. Η Ελληνική Ενεργειακή στο πλαίσιο του προγράμματος «φωτοβολταϊκά σε στέγες» έχει υποβάλλει αιτήματα και για εγκαταστάσεις συστημάτων συνολικής ισχύος 2.000kwp στα εργοστάσια Πέλλας, Κιλκίς, Κλωστηρίων Θράκης, ενώ τα Εκκοκιστήρια Θεσσαλίας έχουν επίσης υποβάλλει αίτημα για φωτοβολταϊκά 500kwp.