Δεν μπορούν να φαντασθούν τη ζωή τους χωρίς τη θάλασσα, καθώς έχουν ταυτιστεί μαζί της. Πάντα ήξεραν να τη δαμάζουν όσο σκληρή και αν είναι η ζωή μέσα σε αυτή, θέτοντας πάντα σε κίνδυνο τον εαυτό τους.
Ο λόγος για τους δεκαέξι πλοίαρχους που βραβεύθηκαν σήμερα για διασώσεις, παροχή βοήθειας και περισυλλογή ναυαγών σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, όπου παρέστησαν ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης και άλλοι επίσημοι.
Σύμφωνα με την ΠΕΠΕΝ, 7.060 διασώσεις ναυαγών έγιναν από ελληνικά πληρώματα και πλοιάρχους σε ολόκληρο τον κόσμο το 2010, αλλά και 12.500 περισυλλογές προσφύγων-μεταναστών.
Ο πλοίαρχος στο Ιπτάμενο Δελφίνι «Βένους 1» της εταιρείας «Αegean flying dolfhins» Νίκος Τσουκαράκης θυμάται τα συμβάντα πριν από ένα χρόνο, στις 16 Ιανουαρίου 2010 και μας εξιστορεί: «Ήμουν πλοίαρχος στο Ιπτάμενο Δελφίνι το οποίο έκανε διανυκτέρευση στην Αίγινα τη συγκεκριμένη ημερομηνία, όταν στις έντεκα παρά πέντε πριν τα μεσάνυχτα, ειδοποιηθήκαμε από το Κέντρο Υγείας και το Λιμεναρχείο της Αίγινας ότι υπήρχε βρέφος 4 μηνών που κινδύνευε. Το βρέφος είχε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από πέσιμο και οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με ισχυρούς ανέμους βόρειους-βορειοανατολικούς έως και 8 μποφόρ. Αμέσως μόλις ειδοποιήθηκα από το Λιμεναρχείο και το Κέντρο Υγείας έδωσα ετοιμότητα πέντε λεπτών στο πλήρωμα και περιμέναμε το βρέφος και την οικογένεια που επιβιβάστηκαν στο Ιπτάμενο Δελφίνι και παρ’ όλες τις καιρικές συνθήκες καταφέραμε να μειώσουμε το χρόνο του ταξιδιού για Πειραιά σε 25 από 40 λεπτά με τη βοήθεια πάντα του θαλάμου κυκλοφορίας που μας έδωσε απόλυτη προτεραιότητα. Καταφέραμε να φτάσουμε στο λιμάνι του Πειραιά όπου περίμεναν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και του “Ιασώ”, όπου παρέλαβαν το βρέφος και σήμερα χαίρει άκρα υγείας και μιλάμε ακόμα με την οικογένεια», δηλώνει ο πλοίαρχος της εταιρείας Aegean.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Γιώργος Βλάχος, στην ομιλία του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πλήρωμα και τους δύο αδικοχαμένους ναυτικούς του δεξαμενόπλοιου «Αegean Angel». Ανέφερε ότι η Ναυτιλία μας είναι η Εθνική Βιομηχανία της χώρας και ταυτόχρονα η μόνη διεθνής βιομηχανία παγκοσμίως γνωστή. «Είναι κοινή πεποίθηση ότι η Ναυτιλία αποτελεί Εθνικό Κεφάλαιο για τη χώρα και η πολιτεία καλείται να συμβάλει με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ.
«Το ναυτικό επάγγελμα είναι μια διαχρονική παράδοση για τον Ελληνα», τόνισε ο κ. Βλάχος και κάλεσε την πολιτεία να εκσυγχρονίσει τα νομοθετικά πλαίσια για τους ναυτικούς και να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση ενός συστήματος κοινωνικής κάλυψης που θα εξασφαλίζει στους ναυτικούς και τις οικογένειες τους παροχές και κοινωνικές καλύψεις ανάλογες με τις εισφορές και την εν γένει προσφορά τους. Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτη την ποινικοποίηση του Ναυτικού Επαγγέλματος, ενώ ζήτησε ουσιαστική και αποτελεσματική παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων για την αποτροπή πειρατικών επιθέσεων στα πλοία στην περιοχή του Κόλπου του Άντεν και ανοιχτά της Σομαλίας.
«Η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, αυτό το ιστορικό σωματείο από το 1916, μας κάνει όλους υπερήφανους γιατί η ναυτιλία είναι πρώτη όχι μόνο γιατί έχει πολλά πλοία, αλλά γιατί πάνω από όλα έχει ένα έμψυχο υλικό τους Ελληνες ναυτικούς που είναι οι καλύτεροι στον κόσμο», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στο ναυτικό δυστύχημα με το δεξαμενόπλοιο «Αegean Angel», όπου δύο Έλληνες ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους και έκανε λόγο για επαγγελματική ευσυνειδησία.