Δόθηκε στη δημοσιότητα το πολυνομοσχέδιο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», για την αναδιάρθρωση του συστήματος προμηθειών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αλλά και των φορέων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Φιλοδοξία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τη σχετική αιτιολογική έκθεση, είναι να αντιμετωπιστεί η συσσώρευση υπερβολικού χρέους στα νοσοκομεία ειδικότερα κατά την τελευταία εξαετία, καθώς και η αδυναμία συγκράτησης των δαπανών υγείας.
Σύμφωνα εξάλλου με το υπουργείο, στόχος του νομοσχεδίου είναι να μπει τέλος στην υπερτιμολόγηση και σπατάλη υλικών και φαρμάκων, στην αδυναμία ελέγχου των προμηθειών προϊόντων σε όλα τους στάδια, όπως επίσης και στην καταστρατήγηση του εθνικού και κοινοτικού δικαίου σχετικά με το σεβασμό των αρχών του υγιούς ανταγωνισμού.
Στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται και οι επίμαχες διατάξεις για το επάγγελμα των φαρμακοποιών, οι οποίοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας ξεκίνησαν από σήμερα διαδοχικές 24ωρες απεργίες μέχρι την Παρασκευή.
Σε ό,τι αφορά τους φαρμακοποιούς, το πολυνομοσχέδιο προωθεί την πλήρη απελευθέρωση με πληθυσμιακά όρια. Προβλέπει τη δυνατότητα συνάσκησης του επαγγέλματος περισσοτέρων τού ενός φαρμακοποιού στο ίδιο φαρμακείο και δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας στα φαρμακεία τα Σάββατα και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης.
Υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες φαρμακείων να απασχολούν έναν φαρμακοποιό ανά τρεις βοηθούς και δίνει τη δυνατότητα για ίδρυση νέων φαρμακείων σε ακτίνα 200 μέτρων από νοσοκομεία και άλλες μονάδες του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, με τον όρο ότι τα νέα φαρμακεία δεν θα είναι περισσότερα από τον διπλάσιο αριθμό όσων ήδη λειτουργούν.
Επιπλέον, μειώνει και το πληθυσμιακό όριο για την ίδρυση νέων φαρμακείων από ένα ανά 1.500 κατοίκους, σε ένα ανά 1.000 κατοίκους.