Μόντι ο επιφυλακτικός ή μάλλον ο ρεαλιστής. Μετά την χθεσινή του συνέντευξη Τύπου, όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς εννοεί να κάνει. «Παρουσιάζω τα κύρια σημεία του προγράμματός μου, περιμένω να δω τις αντιδράσεις και μετά θα αποφασίσω» είπε, ουσιαστικά, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός.
Το κύριο πρόβλημα είναι ότι το μετριοπαθές κέντρο, που στηρίζει δυναμικά τον Μόντι, στα μέχρι τώρα γκάλοπ, δεν ξεπερνά το 15%. Για να μπει δυναμικά στο πολιτικό πεδίο, ο Ιταλός πρωθυπουργός, θα ήθελε, να αυξηθεί, αυτό το ποσοστό, τουλάχιστον μέχρι 25%.
Παράλληλα, όμως, ξεκίνησε και η προσπάθεια προσέλκυσης γνωστών ονομάτων από όλους τους πολιτικούς χώρους. Με τον Μόντι, προτίθενται να συνεργασθούν ο πρώην υπουργός εξωτερικών του Μπερλουσκόνι, Φράνκο Φραττίνι, τουλάχιστον τρεις από τους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου. Τέσσερις βουλευτές του «Δημοκρατικού Κόμματος», το σκέφτονται σοβαρά.
Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, αφορά τα ίδια τα κόμματα: ο διάλογος με την παράταξη του Καβαλιέρε, έκλεισε οριστικά. Και στην κεντροαριστερά, όμως, ο υποψήφιος πρωθυπουργός των προοδευτικών, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να κάνει πίσω και να ξαναπροτείνει τον Μάριο Μόντι για πρωθυπουργό.
Όλα λοιπόν, δείχνουν ότι η Ιταλία θα πάει στις εκλογές με τέσσερις κύριες πολιτικές δυνάμεις: Την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι, τους προοδευτικούς που συνεχίζουν να είναι φαβορί στα γκάλοπ, το κίνημα της λεγόμενης «αντιπολιτικής» του Μπέπε Γκρίλο και τις κεντρώες δυνάμεις που ταυτίζονται με τον Μόντι.
Το πόσο θα εμπλακεί, ο ίδιος ο οικονομολόγος και τεχνοκράτης πρωθυπουργός, στην προεκλογική αυτή περίοδο, θα εξαρτηθεί και από την άμεση αντίδραση των Ιταλών.