Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο όπου ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μοίρασε έντυπα ερωτηματολόγια σύμφωνα με τα οποία τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα αξιολογούν τα πιλοτικά προγράμματα που παρουσιάζονται προς συζήτηση στο συμβούλιο.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων όπως είχε εξαγγείλλει ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Στη σημερινή συνεδρίαση παρουσιάστηκε το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα για την Παιδεία.
Αφορά την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος με στόχο την καλύτερη δυνατή ανάδειξη και αξιοποίηση ταλέντων και δεξιοτήτων των μαθητών πέραν των στενών ορίων του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο ίδιος ο πρωθυπουργός προέβαλε βίντεο στο οποίο καθηγητής εξηγούσε στην αγγλική γλώσσα τη φιλοσοφία και τους στόχους του προγράμματος.
Ενημέρωση για τις οικονομικές εξελίξεις
Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία.
«Πακέτο» με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, θα πάει το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε στο πρόσφατο Eurogroup, αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Το θέμα θα τεθεί και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου ή στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το Yπουργικό Συμβούλιο ότι η σχετική ηρεμία των αγορών είναι «πρόσκαιρη» και οφείλεται στην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρέμβαση, όμως, που δεν μπορεί να συνεχιστεί επ΄ άπειρον.
Τα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν αυτή την ώρα στην Ευρώπη, κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου, είναι η αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου, η ευελιξία του και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού των χωρών-μελών, κάτι που ενδιαφέρει και την Ελλάδα, η οποία ευελπιστεί σε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Παπακωνσταντίνου, η Γερμανία προωθεί ένα «σφιχτό» δημοσιονομικό πλαίσιο, για όλες τις χώρες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός, αναφέρθηκε και στην έλευση της τρόϊκας. Στις συναντήσεις που θα έχει με μέλη της κυβέρνησης, αναμένεται να εξειδικευτούν τα μέτρα που θα ληφθούν για την περίοδο 2012-2014, με στόχο να πέσει το έλλειμμα από τα 17 δισ. στα 6 δισ.
Στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης είναι, για τα θέματα αυτά, να ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς και τα πολιτικά κόμματα ώστε «ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».