Παρουσιάζοντας τον απολογισμό της τετραετούς δράσης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του, Σωτήρης Μαγόπουλος, δήλωσε σήμερα κατηγορηματικά αντίθετος σε νέα αναβολή των εκλογών στα επιμελητήρια.
Όπως είπε, οι εκλογές έπρεπε να γίνουν τον περασμένο Ιούνιο αλλά μεταφέρθηκαν για το φετινό Απρίλιο και, τώρα, “σενάρια” θέλουν να μεταφερθεί και πάλι η διαδικασία για τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
«Ήδη, η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΒΕΘ είναι αλλοιωμένη ως και 50%, από την ημέρα της εκλογής της», ανέφερε ο κ. Μαγόπουλος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τελικά ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «δεν θα υποκύψει σε πιέσεις και θα τις προχωρήσει κανονικά στο προσεχές διάστημα».
Σε ό,τι αφορά στον απολογισμό, ο κ. Μαγόπουλος είπε ότι το ταμείο του ΒΕΘ είναι δέκα φορές πιο πλούσιο, συγκριτικά με ό,τι παρέλαβε πριν από επτά χρόνια και ανέφερε πως, «όταν διαχειρίζεσαι λεφτά συναδέλφων, οφείλεις να το κάνεις με τη χούφτα κλειστή».
Ταυτόχρονα, εξέφρασε και τη στήριξή του προς την υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου του ΒΕΘ, Παναγιώτη Παπαδόπουλου. Από την πλευρά του, ο τελευταίος, συνεχίζοντας τον απολογισμό, ανέφερε πως ήδη έχει ζητηθεί να επανεξεταστεί από τη Βουλή το θέμα της παράτασης, κατά δύο έτη, της αποπληρωμής δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ. Μάλιστα, εξέφρασε και την έντονη δυσαρέσκεια του ΒΕΘ για την έκτακτη εισφορά των νομικών προσώπων για το 2010, που καλούνται να καταβάλουν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Αναφέρθηκε ακόμη και στην επιστολή που απεστάλη στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση, το Φεβρουάριο, στη Βουλή. Όπως είπε, το ΒΕΘ εκτιμά ότι «η έλλειψη ρευστότητας δεν αποκλείεται να τινάξει στον αέρα ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, με αρνητικές επιπτώσεις για την απασχόληση και την οικονομία».
Σε ό,τι αφορά στις προτάσεις του ΒΕΘ, είπε – μεταξύ άλλων – ότι το επιμελητήριο ζητά την απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των νέων επιχειρηματιών, για τα πρώτα τρία χρόνια από την ίδρυση της επιχείρησής τους, καθώς και την τήρηση μειωμένων φορολογικών συντελεστών για τα επόμενα πέντε χρόνια.