Την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αναμένεται να ζητήσουν σύντομα τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), τα οποία θα ζητήσουν ενδελεχή έρευνα.
Σε πυρετώδεις επικοινωνίες βρίσκονταν συνεχώς χθες οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι κατέληξαν ότι η Προανακριτική εις βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου συνιστά την πιο πρόσφορη κοινοβουλευτική διαδικασία.
Παράλληλα, οι νέες αποκαλύψεις ενέτειναν την κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, με το πρώτο να επιμένει στον ρόλο τού πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, τον οποίο, χωρίς να κατονομάζει αλλά αποκαλώντας τον «πηγή», κατηγορεί ότι διοχέτευσε τη λίστα «σε συγκεκριμένο έντυπο με την ενθουσιώδη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ».
Καταγγέλλει τον κ. Διώτη («πηγή») ότι είπε ψέματα στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη πως δεν διαθέτει τη λίστα, την οποία αργότερα διοχέτευσε στο έντυπο που τη δημοσίευσε με τις ευλογίες ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ««αυτή είναι και η άκρη του νήματος για την αποκάλυψη όλης της ιστορίας που χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός φθοράς και επίθεσης κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ». Αυτό πρακτικά σημαίνει, έλεγαν αργότερα παράγοντες της Ιπποκράτους, ότι «θα πρέπει να ξετυλίξουμε το κουβάρι» και να αναζητηθούν οι λόγοι για τους οποίους η λίστα που δημοσιεύτηκε σε συγκεκριμένο έντυπο εμπεριείχε μερικές δεκάδες ονόματα περισσότερα από την πρωτότυπη λίστα.
Το ΠΑΣΟΚ ζητεί από τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Βενιζέλο με την επισήμανση ότι η έρευνα της υπόθεσης κατέστη δυνατή μετά την άμεση αντίδρασή του και τη διάθεσή του στις Αρχές.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», η αξιωματική αντιπολίτευση επιρρίπτει ευθύνες «για την προσπάθεια συγκάλυψης και απόκρυψης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο ίδιο το κόμμα». Στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ από χθες το απόγευμα, ομάδα νομικών με επικεφαλής τη βουλευτή Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνει κόσκινο το πόρισμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ώστε να υποβάλει αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής.
Η Κουμουνδούρου, η οποία εκτιμά ότι η υπόθεση της λίστας θα είναι η θρυαλλίδα της τρικομματικής κυβέρνησης, στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει λόγο για «πολιτικές ευθύνες τεραστίων διαστάσεων σε όσους την αλλοίωσαν, την απέκρυψαν και προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν». Οταν έγινε γνωστή η διαγραφή του πρώην υπουργού από την Ιπποκράτους, τότε εξέδωσε και νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η ετεροχρονισμένη απομάκρυνση του κ. Παπακωνσταντίνου «δεν αναιρεί τις προσωπικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου και συνολικά του ΠΑΣΟΚ». Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν σχολιάζει τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ ότι για τη διαρροή της λίστας ευθύνεται η Κουμουνδούρου στα χέρια της οποίας έφτασε η λίστα μέσω Διώτη, εξαπολύει τα βέλη του κατά της Ιπποκράτους λέγοντας «είναι αδιανόητο αυτοί που ευθύνονται για την όλη υπόθεση να προσπαθούν να βγουν και από πάνω».
Να δημοσιοποιηθεί τώρα η λίστα
Η Δημοκρατική Αριστερά και το ΚΚΕ ζήτησαν την άμεση δημοσιοποίηση της λίστας και την απόδοση τόσο ποινικών όσο και πολιτικών ευθυνών, ενώ Ανεξάρτητοι Έλληνες ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν και οι ίδιοι τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Η ΔΗΜΑΡ ζήτησε την άμεση δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί, όπως και η ελληνική κοινωνία η οποία δοκιμάζεται». Και τόνισε ακόμα ότι «το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να λάβει αυτά που του ανήκουν».
Υπέρ της δημοσιοποίησης των ονομάτων που περιέχουν και οι «δύο» λίστες Λαγκάρντ – παλιά και νέα – τάχθηκε και το ΚΚΕ «ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται».