«Αποσύρθηκε» από διαχείριση ακινήτων στο Avenue, διέκοψε δραστηριότητες της Arcadia
Οι εποχές που talk of the town γίνονταν οι νυχτερινές «εξορμήσεις» σε κοσμικά στέκια ή οι θυελλώδεις έρωτες του νεαρού γόνου της οικογένειας Παπαγεωργίου της Sanyo Hellas, Ντένη Παπαγεωργίου φαίνεται πως έχουν περάσει.
Το τελευταίο διάστημα στους επιχειρηματικούς κύκλους η γνωστή οικογένεια, που έχει συνδέσει από το 1973 το όνομά της με το γνωστό brand ηλεκτρικών ειδών και ψηφιακής τεχνολογίας, έχει γίνει το «κέντρο της προσοχής» για τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να βγάλει την εταιρία από την «στενωπό» στην οποία έχει περιέλθει.
Η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Νίκο Παπαγεωργίου, να «αποσυρθεί» από την διαχείριση των ακινήτων του εμπορικού κέντρου «Avenue» στο Μαρούσι, που δεν είναι ιδιοκτησίας της, λύνοντας τη σύμβαση μίσθωσης που είχε με τους άλλους συνιδιοκτήτες, δεν είναι παρά μία ακόμη κίνηση στην «σκακιέρα» της κρίσης και του «ψαλιδιού» διαρκείας στο οποίο έχει επιδοθεί, προκειμένου να συμμαζέψει τις ζημίες και τα λειτουργικά κόστη και να ενισχύσει την ρευστότητα στα ταμεία της εταιρίας.
Παρά το γεγονός ότι η λύση της συγκεκριμένης σύμβασης θα επιφέρει επιπλέον πτώση στον τζίρο της Sanyo Hellas από ενοίκια κατά 29% περίπου, κρίθηκε ότι δεν ήταν πλέον συμφέρουσα για τον όμιλο, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών. Άλλωστε, και το mall “Avenue” δεν έχει μείνει ανεπηρέαστο από την οικονομική συγκυρία και την κάμψη της κατανάλωσης, αν και σε μικρότερα ποσοστά σε σχέση με το σύνολο του λιανεμπορίου. Παρά τις προωθητικές ενέργειες και την ενίσχυσή του από το καλοκαίρι με νέα ηχηρά brand names (H&M, Premaman κ.α.), ο τζίρος του έχει υποχωρήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά 4%, ενώ και τα έσοδά του υπολογίζονται στο τέλος του 2012 στο -5% σε σχέση με το 2011.
Στο… σφυρί
«Όλα για την ρευστότητα» είναι η βασική φιλοσοφία της στρατηγικής της οικογένειας Παπαγεωργίου τον τελευταίο χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές του 2012 μέχρι και σήμερα, η εταιρία έχει προχωρήσει σε μια σειρά ρευστοποιήσεων συμμετοχών που διατηρούσε σε διάφορους ομίλους, έχει κρεμάσει… πωλητήρια σε «ασημικά» της και έχει διακόψει δραστηριότητές της.
Στόχος είναι να μειωθούν περαιτέρω οι ζημίες (οι οποίες στο εννεάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 10,3 εκατ. ευρώ- αν και μειωμένες από τα 67 εκ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα) και να εξασφαλίσει «ζεστό χρήμα», το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα διατεθεί για την αποπληρωμή δανείων.
Πριν από λίγο καιρό η Sanyo Hellas Holdings διέκοψε την δραστηριότητα της θυγατρικής της Arcadia ABEE, (αν και η απομείωση της αξίας πάγιων περιουσιακών στοιχείων επιβάρυνε τον όμιλο με 8 εκατ. ευρώ), ενώ πούλησε και το σύνολο των μετοχών που κατείχε (569.000 μετοχές) στην εταιρία «ΤΡΟΠΑΙΑ» (εταιρία παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΕ) έναντι τιμήματος 548.803,50 ευρώ. Αν και η ΤΡΟΠΑΙΑ κατείχε άδεια φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 920 Kw, από την ίδρυσή της το 2007, δεν είχε προχωρήσει- μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο- στην κατασκευή της επένδυσης.
Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο μία ακόμη ρευστοποίηση μετοχών της Sanyo Hellas. Τότε που πούλησε 1.810.720 μετοχές, δηλ. ποσοστό 7,73%, της FHL Κυριακίδης Μάρμαρα-Γρανίτες, αξίας 1.086.432 ευρώ. Λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Φλεβάρη πωλήθηκε και το πλοίο της θυγατρικής της Neda, το m.v. Arcadia με εντολή δικαστηρίου της Σιγκαπούρης από την πιστώτρια τράπεζα έναντι 11,7 εκ. δολ., όταν η λογιστική του αξία στο τέλος του 2011 ανερχόταν στα 22 εκ. δολ. περίπου. Η ζημία που «γράφτηκε» από την εν λόγω συναλλαγή για τον όμιλο ανήλθε στα 9,7 εκατ. δολ.
Εκτός από τις ρευστοποιήσεις συμμετοχών, πωλητήριο έχει βάλει η Sanyo Hellas εδώ και μια διετία περίπου στις κεντρικές εγκαταστάσεις που διατηρεί στη Μεταμόρφωση Αττικής, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει στη διοίκηση κάποια σοβαρή, άξια λόγου πρόταση από ενδιαφερόμενους αγοραστές. Όσοι ενδιαφέρθηκαν προσέφεραν χαμηλό τίμημα, αλλά η διοίκηση δεν είναι διατεθειμένη να το «σκοτώσει» το ακίνητο.
Το «παζάρι» με τις τράπεζες για δάνεια 72,9 εκ. ευρώ
Προτεραιότητα για την Sanyo Hellas Holdings αποτελεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού όλων των εταιριών του ομίλου, που στο εννεάμηνο του 2012 ανερχόταν στα 72,9 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 25,2 εκατ. ευρώ αφορούν σε βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις).
Τα αιτήματα που έχει θέσει η διοίκηση της εταιρίας στις πιστώτριες τράπεζες από την πρώτη στιγμή είναι η επιμήκυνση της περιόδου δανεισμού σε συνδυασμό με μια περίοδο χάριτος κατά την οποία θα καταβάλλονται μόνο τόκοι. Για το μεγαλύτερο μέρος των δανείων έχει ήδη υπάρξει συμφωνία και έχουν υπογραφεί τροποποιητικές συμβάσεις, ενώ για τα υπόλοιπα εκκρεμεί, όπως λένε οι πληροφορίες, η τυπική ολοκλήρωση των συμφωνιών.
Η διοίκηση τονίζει πως είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθούν και αυτές, αφού το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2012.
Μειωμένα τα έσοδα και από τη ναυτιλία
Η «φουρτούνα» της οικονομικής κρίσης δεν έχει αφήσει ανέγγιχτη και την άλλη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η Sanyo Hellas, την ναυτιλία. Κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου στο εννεάμηνο του 2012.
Τα έσοδα από τον ναυτιλιακό τομέα έχουν μειωθεί κατά 3,6 εκατ. ευρώ λόγω των μειωμένων ναύλων στην αγορά του ξηρού φορτίου, η οποία έχει δεχτεί και τους μεγαλύτερους κλυδωνισμούς, ενώ αρνητικές επιπτώσεις είχε και η απώλεια ενός πλοίου της θυγατρικής Neda.
Πάντως, στα πλαίσια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων αποπληρωμής τραπεζικών δανείων για την θυγατρική εταιρία Gortynia Shipping έχουν ολοκληρωθεί από τον περασμένο Ιούλιο οι σχετικές συζητήσεις με την Τράπεζα Πειραιώς και συγκεκριμένα υπογράφηκε η τροποποίηση όρων του δανείου, που είχε συναφθεί από το 2008 και αφορούσε σε ανεξόφλητο κεφάλαιο 14,59 εκατ. δολ.
Ένας από τους νέους όρους του δανείου είναι και η περίοδος χάριτος για αποπληρωμή δόσεων μέχρι τις 20 Νοέμβρη 2014.