Κατατέθηκε στην Βουλή πριν από λίγη ώρα και χωρίς σημαντικές αλλαγές το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Το «νομοσχέδιο – σκούπα» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, τη δημιουργία ενιαίου φορέα παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ένταξη των Νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, συγχωνεύσεις Δημοσίων Νοσηλευτικών Μονάδων και τη διενέργεια προμηθειών, για λογαριασμό των μονάδων του ΕΣΥ, και από ιδιώτες.
Σε σχέση με τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών σε όσα προβλέπει το ν/σ, ουσιαστικά υπήρξε αλλαγή μόνο στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 36 (ρυθμίσεις θεμάτων λειτουργίας φαρμακείων»), όπου πριν τη λέξη «φαρμακοποιού» προστίθεται η λέξη «αδειούχου». Οι φαρμακοποιοί, παρ’ όλα αυτά θεωρούν επουσιώδη την εν λόγω αλλαγή, αφού «δίδεται η δυνατότητα σε ιδιώτες, οι οποίοι δεν είναι φαρμακοποιοί, να ανοίξουν φαρμακείο, προσλαμβάνοντας για τη λειτουργία του πτυχιούχο φαρμακοποιό. Με απλά λόγια, παραβιάζεται ο κανόνας που λέει ‘το φαρμακείο στον φαρμακοποιό’», όπως δήλωσε στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου.
Ειδικότερα, για την λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου καταργούνται όλοι οι σχετικοί περιορισμοί, πλην όσων έχουν να κάνουν με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων, αν και ο νόμος φροντίζει να αναφέρει ότι «Οι Έλληνες ή υπήκοοι κράτους μέλους της Ε.Ε., που έχουν πτυχίο φαρμακοποιού και άδεια άσκησης επαγγέλματος μπορούν να ασκούν ελεύθερα το επάγγελμα».
Σε σχέση με τα πληθυσμιακά κριτήρια επιτρέπεται πλέον η λειτουργία ενός φαρμακείου ανά 1.000 κατοίκους (από 1.500 που ίσχυε ως τώρα). Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων των πληθυσμιακών ορίων, επιτρέπεται η συστέγαση φαρμακείων, τα οποία θα λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας. Στα νεοϊδρυόμενα φαρμακεία χορηγούνται αυτοτελείς άδειες ίδρυσης. Εάν ο φαρμακοποιός, στο φαρμακείο του οποίου πραγματοποιείται η συστέγαση, συνταξιοδοτηθεί, παραιτηθεί για οποιοδήποτε λόγο ή αποβιώσει ανακαλείται η άδεια ίδρυσης του φαρμακείου του, και στον φαρμακοποιό που παραμένει χορηγείται άδεια συνεχίσεως λειτουργίας του φαρμακείου. Οι φαρμακοποιοί των συστεγαζόμενων φαρμακείων υποχρεούνται στην αυτοπρόσωπη διεύθυνση αυτών. Επίσης τα εν λόγω φαρμακεία θεωρούνται, για τον καθορισμό του αριθμού των φαρμακείων, ως λειτουργούντα χωριστά και υποχρεούνται σε ιδιαίτερη διημέρευση και διανυκτέρευση.
Σε ακτίνα 200 μέτρων από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα Κέντρα Υγείας, καθώς και τις μονάδες υγείας και τα υποκαταστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, επιτρέπεται να λειτουργούν νέα φαρμακεία, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο των ήδη λειτουργούντων.
Ορίζεται επίσης ότι ανά τρεις βοηθούς φαρμακείων που εργάζονται σε φαρμακεία, είναι υποχρεωτική η απασχόληση ενός πτυχιούχου φαρμακοποιού με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί
Το Σάββατο στις 10.30 π.μ. συνεδριάζει ξανά το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου να προχωρήσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Τα φαρμακεία, στα οποία έχει μπει «λουκέτο» από την Τετάρτη, αναμένεται να κλείσουν ξανά την επόμενη εβδομάδα στις 26, 27 και 28 Ιανουαρίου.
Διαβάστε επίσης: Συνεχίζεται ο «πόλεμος» φαρμακοποιών κυβέρνησης