Στη δραματική αύξηση της μετανάστευσης εργαζομένων με εξειδίκευση από τις χώρες του χτυπημένου από την κρίση, ευρωπαϊκού νότου στη χώρα των Τευτόνων, αναφέρεται πρόσφατο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας με την υπογραφή του Ετόρε Λιβίνι.
Μιλάνο – Η Γερμανία είναι η νέα γη της επαγγελίας στην Ευρώπη. Κατά το 2012 περίπου 33 χιλιάδες εργαζόμενοι κυνηγημένοι από την κρίση των PIGS έφτιαξαν τα μπαγκάζια τους και πήραν τους δρόμους σε αναζήτηση εργασίας στη χώρα της Άνγκελα Μέρκελ. Και από τις 416 χιλιάδες νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν τον περασμένο χρόνο από το τραστ των μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων σχεδόν το 10% καλύφθηκαν από νέους μετανάστες με προέλευση από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Σε δώδεκα μήνες ο αριθμός των απασχολούμενων που προέρχονται από τα τέσσερα «μαύρα πρόβατα» της Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 7,6% σε 466 χιλιάδες.
Επικεφαλής της αύξησης βρίσκονται οι Ισπανοί (15,8%),ακολουθούμενοι από τους Έλληνες (10,8%), τους Πορτογάλους (7%) και τους Ιταλούς (4,6%).
Σε απόλυτους αριθμούς οι ιταλοί εργαζόμενοι που βρήκαν δουλειά στη Γερμανία μέσα στο 2012 είναι δέκα χιλιάδες, ανεβάζοντας των συνολικό αριθμό των συμπατριωτών τους που απασχολούνται στα πέριξ του Βερολίνου στις 253 χιλιάδες.
Η μεγάλη φυγή δεν φαίνεται προορισμένη να ανακοπεί σύντομα. Το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία και την Ελλάδα ξεφεύγει πάνω από το 25% κι ο ένας στους δύο νέους σε Μαδρίτη και Αθήνα δεν βρίσκει απασχόληση. Ο αριθμών των ανέργων –αν και σε επίπεδα λιγότερο ανησυχητικά- συνεχίζει να αυξάνεται ακόμη και στην Ιταλία (σε ετήσια βάση ανέβηκε κατά 2,3 εκατοστιαίες μονάδες στο 11,1% του Οκτωβρίου), ενώ στην Πορτογαλία έχει φτάσει στο 15,7%.
Αντίθετα, στη Γερμανία ισχύει άλλου παπά ευαγγέλιο. Το ποσοστό των ανέργων παραμένει σταθερό στο 6,9% και του χρόνου –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bundesbank- αναμένεται να αυξηθεί αλλά μόνο οριακά. Έτσι «θα συνεχίσει να υπάρχει ανάγκη προσέλκυσης ειδικών από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης», όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Εργασίας, Φρανκ-Γιούργκεν Βάισε.