Το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του κυπριακού χρέους απέκλεισε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, τη στιγμή που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας με την τρόικα για το πακέτο διάσωσης.
«Θα βρούμε λύση εντός του πλαισίου των καθορισμένων αρχών μας. Υπάρχει στο τραπέζι ένας αριθμός επιλογών. Το “κούρεμα” δεν αποτελεί επιλογή για εμάς», είπε ο φινλανδός επίτροπος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Εμφανίστηκε, ωστόσο, πεπεισμένος ότι οι διαπραγματευτές θα βρουν τρόπους προκειμένου να διασφαλίσουν την αντιμετώπιση του «ξεπλύματος» χρήματος, που, όπως σημείωσε, αποτελεί κεντρικό ζήτημα στις συζητήσεις για το πακέτο διάσωσης.
Αργά χθες, ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες σε Caa3 από Β3, διατηρώντας αρνητικό το outlook.
Η υποβάθμιση αποδίδεται στην αύξηση του κυπριακού δημόσιου χρέους, εξαιτίας των αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moody’s, η πιθανότητα της χρεοκοπίας είναι αυξημένη δεδομένης της συνεχιζόμενης αύξησης του δημόσιου χρέους, το οποίο μπορεί να γίνει μη βιώσιμο. Ωστόσο, ο οίκος εκτιμά ότι η χρεοκοπία δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για το 2013.
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τη Moody’s, αποτελεί συνέχεια της αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας που ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου του 2012. Τότε, ο οίκος έθεσε «υπό εξέταση» την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (Β3) «ενόψει μιας πιθανής υποβάθμισης», εκτιμώντας ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Κύπρου, που εκτέθηκε πολύ στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι «πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο».