«Λουκέτο» στο 20% των καταστημάτων – Το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου δράσης
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ανταλλαγή μετοχών της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank.
Σήμερα, Παρασκευή, ξεκίνησε η περίοδος αποδοχής της προαιρετικής δημόσιας πρότασης της Εθνικής Τράπεζας προς τους μετόχους της Eurobank για το σύνολο των κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών της Eurobank Ergasias, προσφέροντας ως αντάλλαγμα νεοεκδοθησόμενες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές της τράπεζας που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με εισφορά εις είδος και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφισταμένων μετόχων.
Σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο για την ανταλλαγή των μετοχών των δύο τραπεζών οι κάτοχοι 552.948.427 υφιστάμενων κοινών με ψήφο μετοχών της Eurobank, ονομαστικής αξίας 2,22 ευρώ η κάθε μία, καλούνται να αποδεχθούν ή όχι την προαιρετική δημόσια προσφορά της Εθνικής η οποία προβλέπει σχέση ανταλλαγής 58 μετοχές Εθνικής για κάθε 100 μετοχές Eurobank.
Από την πλευρά τους τα μέλη της οικογένειας Λάτση, που κατέχουν αθροιστικά περίπου το 43,6% των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobank, έχουν δεσμευτεί εγγράφως να αποδεχθούν τη Δημόσια Πρόταση προσφέροντας στον Προτείνοντα το σύνολο των μετοχών που κατέχουν.
Έτσι, όπως δείχνει το χρονοδιάγραμμα της Εθνικής, στις 27 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της.
Το σχέδιο ενοποίησης
Βασικός στόχος της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί η δημιουργία συνεργιών ύψους 570 – 630 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2015.
Κύρια πηγή μείωσης των λειτουργικών εξόδων προβλέπεται να είναι ο εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων και ATMs του νέου ομίλου σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, όπου υπάρχει επικάλυψη.
Στην Ελλάδα περίπου το 40% των πελατών της Eurobank είναι και πελάτες της ΕΤΕ, ενώ υπάρχει γύρω στο 80% επικάλυψη του δικτύου των καταστημάτων.
Σύμφωνα με το σχέδιο ενοποίησης, θα αξιοποιηθούν καταστήματα της Eurobank σε περιοχές όπου η ΕΤΕ είτε δεν έχει παρουσία είτε έχει σχετικά χαμηλό μερίδιο αγοράς.
Στην Ελλάδα από τα 915 καταστήματα του νέου ομίλου εκτιμάται ότι θα κλείσουν περίπου το 20% εξ αυτών, ενώ στα ίδια επίπεδα θα κινηθεί και η απόσυρση ΑΤΜ που σήμερα ανέρχονται σε 2.000.
Δεύτερη σημαντική πηγή εξοικονόμησης πόρων προβλέπεται να είναι οι οικονομίες κλίμακας από την ενοποίηση των κεντρικών υπηρεσιών (πχ. προμήθειες, διαχείριση απαιτήσεων, οικονομικές υπηρεσίες, εσωτερικός έλεγχος κλπ.) και πληροφοριακών συστημάτων.
Μείωση εργαζομένων
Σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων αναφέρεται ότι θα υπάρξει ανάλογη μείωση του προσωπικού του νέου ομίλου.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα «ο νέος διευρυμένος όμιλος θα εξετάσει την παρουσία τους στις επιμέρους αγορές με σκοπό τον εξορθολογισμό της παρουσίας του σε αυτές, ο οποίος δύναται να οδηγήσει σε συγχωνεύσεις θυγατρικών των δύο ομίλων με ομοειδείς δραστηριότητες και σε μειώσεις προσωπικού».
Στη ΝΑ Ευρώπη εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν συνέργιες 95 εκατ. ευρώ ετησίως από το τέλος του 2015, ενώ από τα 1.080 καταστήματα του νέου ομίλου θα κλείσουν περίπου το 25% στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Κύπρο, όπου και οι δύο τράπεζες έχουν παρουσία.
Η νέα διοίκηση
Σε σχέση με τον τρόπο επιλογής των προσώπων που θα απαρτίσουν τη νέα διοίκηση του ομίλου Εθνικής – Eurobank στο ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας πρότασης αναφέρεται ότι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αναμένεται να είναι οι κ.κ. Γιώργος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς αντίστοιχα.
Η σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής, καθώς και η επιλογή για την πλήρωση των άλλων υψηλόβαθμων διοικητικών θέσεων στο νέο διευρυμένο όμιλο θα βασιστεί στην αρχή «ο καλύτερος εκ των δύο» μεταξύ των στελεχών των δύο οργανισμών.
Εξάλλου, σχεδιάζεται να συσταθεί ειδική ομάδα που θα απαρτίζεται από ανώτερα στελέχη με πολυετή εμπειρία και από τις δύο τράπεζες, που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση της επιτυχούς ενοποίησής τους σε έναν όμιλο.
Το χρονοδιάγραμμα της πρότασης
Συγκεκριμένα, η δημόσια πρόταση της Εθνικής προς τους μετόχους της Eurobank, θα ολοκληρωθεί μέσα από τα εξής στάδια:
11.1.2013: Έναρξη Περιόδου Αποδοχής
15.2.2013: Λήξη Περιόδου Αποδοχής
18.2.2013: Δημοσίευση Αποτελεσμάτων Δημόσιας Πρότασης
21.2.2013: Κατάθεση δικαιολογητικών για την έγκριση εισαγωγής των Νέων Μετοχών στο ΧΑ
21.2.2013: Αποστολή στο ΣΑΤ αρχείων Προσφερόμενων Μετοχών και παραδιδόμενων Νέων Μετοχών και υποβολή απαιτούμενων δικαιολογητικών εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης
25.2.2013: Καταβολή χρεώσεων ΕΧΑΕ από τον Προτείνοντα και μεταφορά των Προσφερόμενων Μετοχών στον Ειδικό Λογαριασμό της Μερίδας Επενδυτή των Αποδεχόμενων Μετόχων
26.2.2013: Μεταφορά των Προσφερόμενων Μετοχών στο Λογαριασμό Αξιών του Προτείνοντος και πίστωση των Νέων Μετοχών στο Λογαριασμό Αξιών των Αποδεχόμενων Μετόχων
26.2.2013: Πιστοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου
27.2.2013: Έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών
Σε περίπτωση μεταβολής των ανωτέρω ημερομηνιών, θα υπάρξει ενημέρωση των Μετόχων και του επενδυτικού κοινού με σχετική ανακοίνωση του Προτείνοντος.