Η διατήρηση εμπορικών πλεονασμάτων από κράτη μέλη της ευρωζώνης όπως η Γερμανία, είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθεί στους δείκτες που θα χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάδειξη μακροοικονομικών ανισορροπιών που απειλούν την ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης, όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν, σε σχετική γραπτή ερώτηση του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Σταύρου Λαμπρινίδη, και της αρμόδιας για οικονομικά θέματα ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Άννυς Ποδηματά.
Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Ρεν, “το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει σημασία τόσο για τις εξωτερικές ανισορροπίες, όσο και για τις εξελίξεις στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας. Τόσο οι ελλειμματικές όσο και οι πλεονασματικές χώρες διαδραματίζουν ρόλο στο πλαίσιο αυτό”, ανακοινώθηκε από το γραφείο της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ του Ευρωκοινοβουλίου.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ετήσια Έκθεση της για την Ανάπτυξη το 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επισημάνει πως, όπως ακριβώς τα ελλείματα, έτσι και τα πλεονάσματα που διατηρούν ορισμένα Κράτη Μέλη, ιδιαίτερα αν αυτό συμβαίνει σε βάρος της εσωτερικής κατανάλωσης, μπορούν να οδηγήσουν σε αστάθεια και να κάνουν ιδιαίτερα ευάλωτη την Ευρωζώνη.
Μετά από τη δημοσιοποίηση της απάντησης οι δύο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκαναν την ακόλουθη δήλωση:”Η συνεχής διατήρηση εμπορικών πλεονασμάτων, μέσω του παγώματος των μισθών, μπορεί να αποδίδει βραχυπρόθεσμα οφέλη για κάποια Κράτη Μέλη, δεν μπορεί όμως να είναι η μοναδική λύση μίας Ενωμένης Ευρώπης, βασισμένης στην αλληλεγγύη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να αναλάβει το θεσμικό της ρόλο, να ηγηθεί της προσπάθειας για μία αποτελεσματική, ολοκληρωμένη, οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης. Είναι ελπιδοφόρο πως αρχίζει πλέον να αντιλαμβάνεται πως η προσπάθεια αυτή περνάει από τις θέσεις που οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές υποστηρίζουν από την αρχή αυτής της κρίσης και όχι από τις επι το πλείστον συντηρητικές επιταγές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.