Η ανάπτυξη, το αδιάσπαστο της Ευρωζώνης και η τραπεζική ενοποίηση είναι οι τρεις δεσμεύσεις που ανέλαβε προχθές έναντι της Γαλλίας ο υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup, Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Η επιλογή του νέου προέδρου, ο οποίος θα διαδεχθεί τον απερχόμενο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα γίνει στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 21 Ιανουαρίου.
Ο κ. Ντέισελμπλουμ, που έχει ήδη πάρει το χρίσμα από τις χώρες του Βορρά, δηλαδή τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Αυστρία, πραγματοποιεί αυτές τις μέρες επισκέψεις σε πρωτεύουσες της Ευρωζώνης, προκειμένου να συγκεντρώσει την απαραίτητη ομοφωνία, δεδομένου ότι η ανακοίνωση του ονόματός του δεν έγινε δεκτή με τον ίδιο ενθουσιασμό σε όλες τις χώρες.
Χθες, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος την Τετάρτη συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Ολλανδό υποψήφιο, αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Figaro, στο πώς βλέπει η Γαλλία τον επόμενο πρόεδρο και τι περιμένει από αυτόν.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να δεσμευθεί και να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις γαλλικές θέσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης.
Κατ’ αρχήν, όπως είπε, θα πρέπει να συνεχίσει με εντατικό τρόπο τη διαδικασία της τραπεζικής ενοποίησης, όπου ναι μεν αποφασίστηκε ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο απομένουν να υιοθετηθούν δύο σημαντικές συνιστώσες, η ευρωπαϊκή Αρχή εξυγίανσης και εκκαθάρισης των τραπεζών και η εναρμόνιση των εθνικών συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων.
Θα πρέπει, επίσης, σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό, ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup να δεσμευθεί στο αδιάσπαστο της Ευρωζώνης, δηλαδή στο ότι θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων, ώστε να μην υπάρξει αποχώρηση χώρας από το ευρώ.
Ο κ. Μοσκοβισί μίλησε -όπως είπε- για τα δύο αυτά θέματα και την ανάπτυξη, όπου η Γαλλία περιμένει την υλοποίηση των αποφασισθέντων στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουνίου, ώστε η Ευρώπη να βγει από την ύφεση και να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης.
Για το θέμα του αδιάσπαστου της Ευρωζώνης, έκανε χθες δηλώσεις και ο Γάλλος Πρόεδρος με ειδική αναφορά στην Ελλάδα, στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τους ξένους διπλωμάτες.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι ο στόχος του είναι η σταθεροποίηση της Ευρώπης και ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ως προς αυτό, μέσα στο 2012, εξηγώντας ότι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου κι έπειτα ελήφθησαν πολύ σημαντικές αποφάσεις. Κάνοντας αναφορά στην Ελλάδα και το ευρώ, είπε ότι «η Ελλάδα, που θεωρούταν σχεδόν έξω από το ευρώ, τελικά διασώθηκε και έτσι παρέμεινε στο ευρώ.
Ο κ. Ολάντ αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι λαοί υποφέρουν από τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί, όμως η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει, η σταθερότητα και ολότητα της Ευρωζώνης έχουν σήμερα διασφαλιστεί, ενώ κάλεσε τους ξένους διπλωμάτες να διαδώσουν το γιατί δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία και ο παραμικρός δισταγμός, ότι έγινε και θα γίνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε η Ευρωζώνη να παραμείνει μια ζώνη ενότητας και συνοχής.
Αναφορικά με τον υποψήφιο πρόεδρο του Εurogroup, στις Βρυξέλλες επισημαίνουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της υποψηφιότητάς του. Αναλύοντας τα πλεονεκτήματά, αναφέρουν ότι ο Γερούν Ντέισελμπλουμ μπορεί να είναι νέος στην πολιτική, αλλά θεωρείται ιδιαίτερα έξυπνος και εξαιρετικά καλός διαπραγματευτής.
Μάλιστα, θεωρείται ως το πρόσωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, δηλαδή των φιλελευθέρων και των εργατικών.
Στα θετικά, επίσης, το γεγονός ότι προέρχεται από το εργατικό κόμμα, το οποίο είναι λιγότερο υπέρμαχος της δημοσιονομικής ορθοδοξίας γερμανικού τύπου, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στην κοινωνική συνοχή.
Στα αρνητικά που προκαλούν επιφυλάξεις σε ορισμένες πρωτεύουσες, κυρίως το Νότου, είναι η χώρα προέλευσης, δηλαδή η Ολλανδία με τη μέγιστη πιστοληπτική ικανότητα, ένας από τους δορυφόρους της Γερμανίας, μαζί με τη Φινλανδία και την Αυστρία.
Για τον λόγο αυτόν άλλωστε και η επιμονή του κ. Μοσκοβισί για δέσμευση του κ. Ντέισελμπλουμ στις τρεις γαλλικές προτεραιότητες. Στα αρνητικά, επίσης, το γεγονός ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του Εurogroup δεν έχει εμπειρία σε θέματα οικονομίας.
Έχει κάνει ανώτατες σπουδές σε θέματα γεωργίας και εργάστηκε ως υπάλληλος του ολλανδικού υπουργείου Γεωργίας, πριν μεταπηδήσει στην πολιτική. Εκτός από τη γεωργία, θεωρείται ειδικός σε θέματα μετανάστευσης και ενσωμάτωσης των μεταναστών.