Η νέα λύση προσωρινής μίσθωσης και οι αντιδράσεις
Το δημοσίευμα της Birlik για Τούρκο εκμισθωτή και τα ερωτήματα για τον διαγωνισμό
Με ταινία «μυστηρίου» μοιάζουν όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες γύρω από το «Μακεδονία Παλλάς».
Την ώρα που οι διαδικασίες για τον διεθνή διαγωνισμό μακροχρόνιας εκμίσθωσης του ιστορικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε εξέλιξη από τους συμβούλους (αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους), ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Birlik» (με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου) που ισχυρίζεται ότι το ξενοδοχειακό συγκρότημα κατέληξε σε χέρια Τούρκου επιχειρηματία, «ταράζει τα νερά».
Η «Birlik»… αποκαλύπτει και λεπτομέρειες του deal, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι «η τουρκική εταιρία πλειοψήφησε σε διεθνή διαγωνισμό για τον νέο μισθωτή που προκήρυξε ο ιδιοκτήτης του Μακεδονία Παλλάς, το ΙΚΑ, με προσφορά 50.000 ευρώ, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα διατηρηθούν και οι 120 θέσεις εργασίας στο ξενοδοχείο».
Το τουρκικό «σενάριο» της Birlik εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς μια εφημερίδα, από την στιγμή που δεν έχει διεξαχθεί ακόμη ο διεθνής διαγωνισμός, βγάζει τον «νικητή»… πριν την ώρα του. Όπως τονίζουν επιχειρηματικοί κύκλοι, μάλλον πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος, καθώς είναι γνωστό πως μεταξύ των ενδιαφερομένων για το «Μακεδονία Παλλάς» είναι και ο επονομαζόμενος «βασιλιάς των καζίνο» στην Τουρκία, τα Βαλκάνια, τις ΗΠΑ και τον Παναμά, ο Sudi Ozkan.
Ένας μεγιστάνας με περιουσία 1 δισ. δολ. που έχει… ρίξει δίχτυα επενδυτικά σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σκόπια, ελέγχοντας έξι «ναούς του τζόγου» και θέλει να… πατήσει πόδι και στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην τουριστική και ξενοδοχειακή αγορά. Ποια καλύτερη ευκαιρία λοιπόν, από το να δηλώσει «παρών» για το εμβληματικό συγκρότημα της συμπρωτεύουσας, που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από όλον τον κόσμο και «κουβαλά» μια τεράστια ιστορία στις πολυτελείς σουίτες του.
Η δεύτερη εξήγηση που δίνουν στην Θεσσαλονίκη για το τουρκικό δημοσίευμα είναι ότι ίσως η εφημερίδα έχει την πληροφορία πως οι Τούρκοι σκοπεύουν να κατέβουν δυνατά στον διαγωνισμό- όταν εκείνος γίνει- καταθέτοντας όσο το δυνατόν καλύτερη προσφορά (που πάντως δεν μπορεί να είναι μόνο 50.000 ευρώ, ιδίως όταν πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό μακροχρόνιας μίσθωσης και όταν ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη πριν την καταγγελία της σύμβασης το 2011 πλήρωνε ενοίκιο 250.000 ευρώ τον μήνα).
Οι διαγωνισμοί
Ερωτήματα δεν εγείρει όμως, μόνο το τουρκικό δημοσίευμα της “Brilik”, αλλά και η απόφαση του ΙΚΑ να ματαιώσει τον ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την βραχυχρόνια εκμίσθωση (ενός έτους) του ξενοδοχείου, που είχε οριστεί για τις 25 Ιανουαρίου και να προχωρήσει σε νέο δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό με κλειστές όμως, προσφορές στις 4 Φλεβάρη.
Και μπορεί το ΙΚΑ να επισημαίνει ότι η αλλαγή αυτή των ημερομηνιών και των όρων ήταν αναγκαία σε μια προσπάθεια να μην απαξιωθεί το ακίνητο μένοντας κλειστό όσο διάστημα χρειαστεί για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διεθνούς διαγωνισμού, όμως, ορισμένοι του προσάπτουν «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις» που μεταθέτουν χρονικά όλο το εγχείρημα της μακροχρόνιας αξιοποίησης του ξενοδοχείου.
Στο μεταξύ, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κα Δέσποινα Χαραλαμπίδου επαναφέρει, με σχετική ερώτησή της προς την διοίκηση του ΙΚΑ και τον κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, το θέμα της «ιδιότυπης σύμβασης»- όπως την χαρακτηρίζει το ΙΚΑ- με τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη για την μίσθωση του ξενοδοχείου το 2012 και την παράταση που είχε δικαίωμα και έδωσε το ΙΚΑ μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2013, πληρώνοντας ένα υποτυπώδες ενοίκιο της τάξεως των 5.000 ευρώ τον μήνα.
Η κα Χαραλαμπίδου ρωτά συγκεκριμένα α) πώς προστατεύθηκε η περιουσία του Ιδρύματος μέσα από την «χαριστική»- όπως την χαρακτηρίζει- συμφωνία με τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, β) για ποιο λόγο στο διάστημα της σύμβασης δεν επίσπευσε τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του δημοσίου διαγωνισμού της εκμίσθωσης του Μακεδονία Παλλάς και γ) οι καθυστερήσεις αυτές δεν οδήγησαν το ΙΚΑ σε προκήρυξη νέας ετήσιας σύμβασης, πάλι με όρους που απέχουν από το να χαρακτηριστούν επωφελείς για τον ασφαλιστικό οργανισμό και για το σύνολο των εργατοϋπαλλήλων και τα δικαιώματά τους;
Στους επιχειρηματικούς κύκλους ακούγεται έντονα, πάντως, πως ο ελιγμός της διοίκησης του ΙΚΑ, να δώσει προσωρινή λύση με μια νέα βραχυχρόνια σύμβαση, ήταν απαραίτητος μέχρι να διεξαχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωση του ξενοδοχείου, καθώς έτσι θα παραμείνει ανοιχτό και θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας για έναν χρόνο ακόμη. Εκτιμούν μάλιστα, πως μέχρι την διεξαγωγή του διεθνούς διαγωνισμού, ίσως να έχει βελτιωθεί και το κλίμα της οικονομίας γενικότερα, άρα και το ενδιαφέρον των υποψήφιων «μνηστήρων» να είναι μεγαλύτερο και οι προσφορές που θα καταθέσουν υψηλότερες.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ
Σε θέση… μάχης οι 7 μνηστήρες
Εκτός από τον Τούρκο επιχειρηματία Sudi Ozkan, σε θέσεις… μάχης για την διεκδίκηση του Μακεδονία Παλλάς βρίσκονται άλλοι έξι υποψήφιοι «μνηστήρες».
Από τους Έλληνες επιχειρηματίες, έντονο ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκφράσει ο Κώστας Μήτσης, ο όμιλος Διβάνη και οι αδελφοί Πάνος και Θανάσης Λασκαρίδης, οι οποίοι πρόσφατα υπέγραψαν και την τελική συμφωνία για την εκμίσθωση του «King George» στην Αθήνα με την ιδιοκτήτρια Eurobank. Ορισμένοι δεν αποκλείουν και τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη να βάζει εκ νέου «υποψηφιότητα» στον διαγωνισμό.
«Αντίπαλοί» τους αναμένεται να είναι και ξένα ισχυρά σχήματα, μεταξύ των οποίων funds που ελέγχονται από Αμερικανούς και Ισραηλινούς. Βέβαια, τον πρώτο λόγο στην όλη διαδικασία του διαγωνισμού έχει το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ που είναι και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν να δουν και τους όρους του διαγωνισμού.