Κόντρα στην Ολομέλεια της Βουλής πυροδότησαν οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας, στη διάρκεια της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο επικαιροποιείται μεταξύ άλλων η υφιστάμενη δανειακή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σχολιάζοντας επικρίσεις που διατυπώθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε εκ μέρους της ΝΔ πως δεν τίθεται ζήτημα παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της Ελλάδας προς τις δανειακές της υποχρεώσεις, καθώς ακόμα και με το αγγλικό δίκαιο, τα δικαστήρια του Λουξεμβούργου μπορούν μονάχα να καθορίσουν το ποσό της αποζημίωσης που θα πρέπει να πληρώσει η χώρα. Το τι θα εκποιηθεί για την αποπληρωμή, το καθορίζουν τα ελληνικά δικαστήρια, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος προσθέτοντας ότι η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα γίνει επί παντός στοιχείου της Ελλάδας. «Ελληνικό δικαστήριο θα κρίνει από πού. Υπόκεινται σε αναγκαστική εκτέλεση μόνον εκείνα τα στοιχεία που υπόκεινται για οποιοδήποτε ελληνικό ή άλλο φυσικό πρόσωπο», διευκρίνισε.
«Εμείς δεν είπαμε πως θα έρθουν και θα κατασχέσουν την Ακρόπολη. Το θέμα είναι πως μπορούν να πάρουν την εκμετάλλευση της Ακρόπολης, που είναι ιδιωτικό περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου», ανέφερε αργότερα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Μπορούν να πάρουν την εκμετάλλευση των παραλιών μας, του ορυκτού πλούτου, του πετρελαίου. “Ιδιωτική περιουσία” μπορεί να είναι ακόμα και τα πολεμικά του σκάφη, ο χρυσός που είναι στο εξωτερικό, η εκμετάλλευση των παραλιών του» επεσήμανε. «Όλα αυτά τα έχετε παραδώσει. Τώρα μας λένε πως ο τρόπος εκτέλεσης θα είναι ελληνικός. Θα μας κρεμάσουνε και θα διαλέξουμε εμείς το σκοινί. Αυτό μας λέει ο κ. καθηγητής» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης.
«Χρωστάμε 240 δισ. ευρώ. Πόσα είναι πια αυτή η περιουσία μας στο εξωτερικό; Η μήπως πρόθεσή μας είναι να μην πληρώσουμε αυτά τα χρήματα; Πάτε να φάτε και τα λεφτά των κρατών πλέον;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης. Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δημιουργεί «πλαστές εντυπώσεις» στον ελληνικό λαό».
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως επιδίωξη της Ελλάδας είναι να πληρώσει το χρέος της το οποίο μετά το κούρεμα έχει μειωθεί και θα μειωθεί και στο μέλλον. «Η χώρα θα μείνει ουσιαστικά με ελάχιστο χρέος. Θα μείνει η μοναδική χώρα στην οποία διαγράφηκε τόσο μεγάλο χρέος», πρόσθεσε.
Για «ρήτρα αποικίας» στη σύμβαση και «κοινωνικό Αρμαγεδδώνα» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναρωτήθηκε «γιατί θα πρέπει να κατέχει τη μοναδική αλήθεια ο κ. Παυλόπουλος, και να μην δεχθούμε την άποψη του δασκάλου όλων μας, του κ. Κασιμάτη, του κ. Χρυσόγονου ή του κ. Μητρόπουλου;»
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας αξιολόγησε τη ρήτρα του αγγλικού δικαίου με το πρώτο Μνημόνιο. Μήπως δεν είναι πατριώτες εκείνοι;», αντέτεινε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.
Ο κ. Τσούκαλης χαρακτήρισε και ως «θετικότατη πράξη και ενέργεια» τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «δεν θα του μίλησε για καταγγελία του Μνημονίου». Αναφερθείς, μάλιστα, στη στάση της κυπριακής Βουλής απέναντι στο Μνημόνιο της Κύπρου, σημείωσε: «Μέσα σε μια μέρα, υπερψήφισε 25 νομοσχέδια εκ των οποίων τα 23 ομόφωνα. Έξω απ’ το Κοινοβούλιο διαδήλωναν ανάπηροι, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι. Και όταν ψηφίστηκαν αυτά τα νομοσχέδια, η Κύπρος βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο. Κανένα όμως απ’ τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν επένδυσαν στην αγανάκτηση του κυπριακού λαού…».
«Για το τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας με τον κ. Σόιμπλε, περιμένετε να το ακούσετε σε λίγες ώρες και μην προτρέχετε», απάντηση ο Μανώλης Γλέζος για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μέγα ζητούμενο» χαρακτήρισε την εθνική κυριαρχία ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος εκτιμώντας ότι με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, «οι δανειστές της χώρας προσπαθούν να δέσουν τα συμφέροντα τους», μέσω μιας διαδικασίας που κινείται εκτός λογικής.
«Γιατί οι δανειστές απαιτούν αυτή την ψηφοφορία; Θέλουν να υπογράψουμε ξανά και ξανά αν και η Βουλή έχει ψηφίσει τρία Μνημόνια», είπε ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής και αναφερόμενος στην αναγκαστική εκτέλεση και το ενδεχόμενο κατάσχεσης εθνικών περιουσιακών στοιχείων παρατήρησε: «Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι δεν είναι προδότες και ότι ψηφίζουν άδολα. Ωραία να το πιστέψουμε. Αλλά ψηφίζοντας το νομοσχέδιο την εκχώρηση την υπογράφουν».