Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την Τετάρτη το βράδυ την εκταμίευση των δόσεων ύψους 3,24 δισ. ευρώ και αποδέχτηκε τον αναπρογραμματισμό του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΝΤ, που εκδόθηκε και στα ελληνικά, «το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε σήμερα την πρώτη και τη δεύτερη επισκόπηση-αξιολόγηση της οικονομικής επίδοσης της Ελλάδος στο πλαίσιο το προγράμματος που στηρίζεται από μια διευθέτηση ενός τετραετούς Διευρυμένου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού (ΔΧΜ) για τη χώρα.
Η ολοκλήρωση της επισκόπησης – αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση 2,798 δισεκατομμυρίων μονάδων ειδικού δικαιώματος ανάληψης (περίπου 3,24 δισεκατομμύρια ευρώ ή 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια), που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις του Ταμείου στο πλαίσιο του ΔΧΜ σε 4,197 δισεκατομμύρια μονάδες ειδικού δικαιώματος ανάληψης (περίπου 4,86 δισεκατομμύρια ευρώ ή 6,46 δισ. δολάρια).
Με την ολοκλήρωση της επισκόπησης-αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης απαλλαγές από την εφαρμογή των κριτηρίων επίδοσης που προβλέπονταν για το τέλος Δεκεμβρίου του 2012, τροποποίησε τα κριτήρια επίδοσης, και αναπρογραμμάτισε τις εκταμιεύσεις στο πλαίσιο της διευθέτησης».
Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην Εκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, η οποία αναμένεται την Παρασκευή και θα περιλαμβάνει Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA).
Την Πέμπτη θα δοθεί εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη από τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Την Παρασκευή αναμένονται δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης από τα κεντρικά γραφεία του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
To σημείο που ενδιαφέρει την Ελλάδα, εκτός από το θέμα του χρέους, είναι ο προσδιορισμός των μέτρων για τη διετία 2015 – 2016 από την πλευρά του Ταμείου (η Κομισιόν τα τοποθετεί στα 4 δισ. ευρώ), τα οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να διευκρινιστούν ως το τέλος Μαρτίου 2013.
Αυτό που μένει να φανεί είναι το είδος των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν. Θα γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα να καλυφθεί το κενό με έσοδα που θα προέλθουν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ή θα απαιτηθούν νέες περικοπές;
Ενδιαφέρον σημείο είναι και η τοποθέτηση του ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το 2015 και μετά.
Ακολουθεί τη Δευτέρα η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται η οριστική έγκριση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από την ευρωπαϊκή πλευρά. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση, ανέφερε ότι στο Euroworking Group της περασμένης Δευτέρας έγινε θετική αξιολόγηση των προαπαιτούμενων δράσεων, άρα άνοιξε ο δρόμος για τη δόση.
Εν τω μεταξύ, τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ελέγχουν στην Αθήνα την ορθή υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων και προετοιμάζουν το έδαφος για την έλευση των επικεφαλής των κλιμακίων τον Φεβρουάριο.
Ήδη την εβδομάδα που πέρασε στελέχη του ταμείου ESM συζήτησαν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνο Τσακλόγλου σειρά θεμάτων, ανάμεσα στα οποία τα χαρακτηριστικά και ο τρόπος λειτουργίας του Ειδικού Λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον οποίο θα κατατίθενται οι δόσεις.
Μετά την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ το αργότερο ως τις αρχές Φεβρουαρίου, ακολουθούν δύο ισόποσες δόσεις 2,8 δισ. ευρώ η καθεμία, οι οποίες έχουν εγκριθεί πολιτικά από το Eurgroup του Δεκεμβρίου.
Για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου το βασικό προαπαιτούμενο είναι το τριετές πλαφόν δαπανών για το στενό και ευρύτερο Δημόσιο, ενώ για τη δόση του Μαρτίου (επίσης 2,8 δισ. ευρώ) τα πράγματα δυσκολεύουν: τα προαπαιτούμενα είναι ο καταρτισμός και η κάλυψη των τριμηνιαίων στόχων για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο, η καταμέτρηση του πλεονάζοντος προσωπικού και η νέα μείωση των τιμών των φαρμάκων.
Τον Μάρτιο, η τρόικα θα κάνει πλήρη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στην Αθήνα. Η θετική κατάληξη των διαβουλεύσεων ως το τέλος του μήνα είναι απαραίτητη για την έγκριση της δόσης του Απριλίου, ύψους 6 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο της νέας αξιολόγησης αναμένεται ότι θα βρεθούν η εφεδρεία και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.