Λαθεμένες αποδείχτηκαν οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τις επιπτώσεις του προγράμματος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, παραδέχτηκε ο Πολ Τόμσεν σε τηλεδιάσκεψη με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου για το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, το ΔΝΤ υπολόγισε λάθος τον πολλαπλασιαστή γιατί δεν είχε εκτιμηθεί σωστά η πολιτική κρίση, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας και γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Επίσης, άφησε και αιχμές εναντίον της ευρωζώνης λέγοντας ότι εξαρχής το ΔΝΤ είχε ταχθεί υπέρ μιας μεγαλύτερης περιόδου προσαρμογής για την Ελλάδα.
Η προοπτική ανάκαμψης δεν είναι μια «εύκολη υπόθεση», παραδέχθηκε ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Πολ Τόμσεν διευκρινίζοντας ο πρωθυπουργός εργάστηκε σκληρά για να βάλει το πρόγραμμα σε «σωστή τροχιά».
Επισημαίνει δε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο τόσο στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας όσο και στο δημοσιονομικό τομέα.
Ο κ. Τόμσεν σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το ελληνικό πρόγραμμα είχε εκτροχιαστεί κάποια στιγμή το 2012, αλλά «η νέα κυβέρνηση εργάστηκε εντατικά για να βάλει το πρόγραμμα πάλι σε τροχιά. Τώρα είναι σε σωστό δρόμο».
Εκτίμησε ότι μέσα στο 2013 αναμένεται κάποια στιγμή να περάσει η χώρα σε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι και προκλήσεις, κυρίως στο μέτωπο των δομικών μεταρρυθμίσεων.
Κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, σημείωσε, είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα, υπογράμμισε ότι το κόστος εργασίας έχει αναπροσαρμοστεί, αλλά η μείωση των μισθών δεν έχει ακολουθηθεί από μείωση των τιμών, «κάτι που είναι πρόβλημα».
Ο Πολ Τόμσεν εξήγησε ότι το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις περικοπές των συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι ήταν απαραίτητες γιατί η αύξηση στις συντάξεις του Δημοσίου ήταν ο βασικός λόγος για το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας. Για την αποφυγή νέων περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις είναι κρίσιμο, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση Σαμαρά να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να μειώσει το δημόσιο τομέα.
Σημείωσε επίσης στη συνέντευξή του ότι η παράταση δύο ετών που δόθηκε στην Ελλάδα είναι σωστή αλλά απαιτεί και επιπλέον οικονομική βοήθεια. Τελικά, είπε, επιτεύχθηκε παράταση του προγράμματος προσαρμογής για 2 χρόνια, έως το 2016, οπότε και αναμένεται να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ της.
Παραδέχτηκε επίσης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ακόμη και σήμερα «πολύ δύσκολη» καθώς οι κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες είναι εύθραυστες, το χρέος πολύ υψηλό και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ασθενής.