Στην πλεονεκτική θέση της Ελλάδας για τη διανομή ενέργειας αναφέρεται η Ορελί Μπρος, διδάκτωρ Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και μιας εκ των συγγραφέων της μελέτης «Οι στρατηγικές της Gazprom: ένα γεωπολιτικό πρόβλημα;».
Με αφορμή τις προσπάθειες της ρωσικής Gazprom να επενδύσει στις ελληνικές εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ενδεχόμενη είσοδο των Ρώσων στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, το κοινοτικό δελτίο Europolitique δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη της Ορελί Μπρος, η οποία ερωτηθείσα γιατί δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή επιχείρηση στη λίστα των επιχειρήσεων εκείνων που ενδιαφέρονται για τη ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, αναφέρει για την Ελλάδα:
«Καλή ερώτηση. Διαπιστώνω απλώς πως η Ελλάδα διαθέτει μια εξαιρετικά πλεονεκτική γεωγραφική θέση. Η χώρα βρίσκεται κοντά στην Τουρκία, χώρα από την οποία θα περνάει το αζέρικο αέριο, αλλά και κοντά στα ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η Gazprom θα πρέπει να κινηθεί με βάση το διαχωρισμό που επιβάλει το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο μεταξύ παραγωγής και διανομής αερίου. Στην ελληνική περίπτωση, είναι σημαντικό το κομμάτι της διανομής. Οι εταιρείες τοποθετούνται είτε στο ζήτημα της παραγωγής είτε στο ζήτημα της διανομής. Η Gazprom φαίνεται ότι δίνει προτεραιότητα στη διανομή».