Ο πρώην πρόεδρος του ομίλου Vivendi Universal (VU) Ζαν-Μαρί Μεσιέ καταδικάσθηκε σήμερα σε τριετή φυλάκιση με αναστολή από την γαλλική δικαιοσύνη για κακοδιαχείριση και διασπάθιση αγαθών της μεγάλης αυτής επιχείρησης μέσων ενημέρωσης και επικοινωνιών κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.
Ο πρώην πρόεδρος του ομίλου καταδικάσθηκε επίσης στην καταβολή προστίμου 150.000 ευρώ. Ο συνήγορός του αμέσως μετά την ετυμηγορία ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση.
Ο Μεσιέ καταδικάσθηκε για «κατάχρηση κοινωνικών αγαθών», όσον αφορά την χρυσοφόρο ενίσχυση 20,5 εκατ. ευρώ που άντλησε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του ομίλου, και την οποία αναγκάσθηκε εν τέλει να αποποιηθεί.
Οι δικαστές έκριναν επίσης πως ευσταθεί η παράβαση της «διάδοσης εσφαλμένων, ή δόλιων πληροφοριών» σχετικά με την οικονομική υγεία του VU, με γνώμονα δύο αμφισβητούμενα ανακοινωθέντα.
Απαλλάχθηκε ωστόσο για την Τρίτη πτυχή του κατηγορητηρίου, που αφορούσε την «χειραγώγηση στο Χρηματιστήριο» της μετοχής της Vivendi.
Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε με την απόφασή του την πρόταση του εισαγγελέα για γενική επιείκεια για τις επτά κατηγορίες.
Το πρώην δεξί χέρι του Μεσιέ και πρώην οικονομικός διευθυντής της VU Γκιγιόμ Ανεζό καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 15 μηνών και σε πρόστιμο 850.000 ευρώ, ενώ το δικαστήριο έκρινε ένοχο και τον καναδό επιχειρηματία Έντγκαρ Μπρόνφμαν Τζ., κληρονόμου μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, του ομίλου Seagram, ο οποίος εξαγοράσθηκε το 2000 από τη Vivendi. Ο τελευταίος καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 15 μηνών και πρόστιμο 5 εκατ. δολαρίων.
Ο τέταρτος κατηγορούμενος Ερίκ Λικουά, πρώην γενικός διευθυντής του ομίλου, καταδικάσθηκε σε εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή.
Επιπλέον, ο Μεσιέ θα κληθεί να αποζημιώσει πολλές δεκάδες μικρομετόχους της Vivendi, οι οποίοι ζημιώθηκαν από την πτώση της μετοχής και οι οποίοι ήσαν η κινητήρια δύναμη της δικαστικής δίωξης εναντίον του.
Ο Μεσιέ υπήρξε η ενσάρκωση του γαλλικού καπιταλισμού στις αρχές του 2000. Είχε τεχνηέντως δημιουργήσει μία ειδυλλιακή εικόνα για την οικονομική κατάσταση της VU προτού οι αγορές ανακαλύψουν πως ο όμιλος είχε βυθιστεί σε χρέη ύψους 35 δισ. ευρώ, γεγονός που τον οδήγησε στην παραίτηση τον Ιούλιο του 2002.