Ξεπερνούν τα 400 ευρώ οι πωλήσεις
Κερδίζουν έδαφος οι ιχθυοκαλλιέργειες που ανεβάζουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων στο εξωτερικό με κέρδος 400 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών διεκδικεί τα πρωτεία στις ελληνικές εξαγωγές που για τρίτη συνεχή χρονιά προβλέπεται να σημειώσουν ρεκόρ, όπως εκτίμησε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕ, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, κάνοντας λόγο ακόμη και για διψήφιο ποσοστό.
«Η πρόβλεψη για την πορεία συνολικά των εξαγωγών φέτος είναι ότι θα παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του 4% – 5%, σε σχέση με το 2012. Δεν αποκλείεται, όμως, όπως και πέρσι να διαψευστούμε και τελικώς να έχουμε διπλασιασμό του ποσοστού της πρόβλεψης», είπε. Τη χρονιά που πέρασε η αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 24,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 10% χωρίς, μάλιστα, στο ποσοστό αυτό να συνυπολογίζονται τα πετρελαιοειδή.
Ο πρόεδρος του ΟΠΕ που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να παρουσιάσει το πρόγραμμα προώθησης και προβολής του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, έκανε λόγο και για ραγδαία μείωση των εισαγωγών γεγονός που συνδυαστικά έχει προφανή οφέλη για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Όπως είπε σήμερα για κάθε ένα προϊόν που πουλάμε στο εξωτερικό, εισάγουμε κάτι λιγότερο από 1,8 προϊόντα, όταν πριν από λίγα χρόνια η σχέση ήταν 1 προς 4 ή 1 προς 5 σε βάρος της ελληνικής παραγωγής.
Με νέα προϊόντα ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας ετοιμάζεται να μπει σε νέες αγορές, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη θέση του και στην εγχώρια Αγορά.
«Κάθε εβδομάδα με όλα τα μεταφορικά μέσα, εξάγονται από την Ελλάδα 2.000 τόνοι ψαριών από ιχθυοκαλλιέργειες με προορισμό 30 χώρες του εξωτερικού και από αυτά το 98% είναι τσιπούρα και λαβράκι», είπε ο εκπρόσωπος του ΣΕΘ Β. Σάντμπορω, προσθέτοντας ότι και ότι το 2013, όπως και πέρυσι, αναμένεται νέα αύξηση των εξαγωγών του κλάδου κατά σχεδόν 5%.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών του κλάδου διαμορφώνεται σήμερα στα περίπου 800 εκ. ευρώ, απαρτίζεται από 65 επιχειρήσεις, που διατηρούν 328 άδειες σε λειτουργία, έχουν υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 740 εκ. ευρώ και απασχολούν άμεσα και έμμεσα συνολικά 18.000 εργαζόμενους συνδράμοντας με ποσοστό 0,4% στο ΑΕΠ της χώρας.
Ο καλύτερος πελάτης για τα προϊόντα του κλάδου είναι η ιταλική αγορά, η οποία απορροφά 44.000 τόνους, τη στιγμή που η ελληνική καταναλώνει μόλις 21.000 τόνους και ακολουθούν η ισπανική με 14.000 τόνους, η Γαλλία με 11.000 τόνους, και οι Πορτογαλία και Αγγλία με 6.000 τόνους έκαστη. Μεγαλύτερος ανταγωνιστής για τα ψάρια θαλασσοκαλλιέργειας, είναι η Τουρκία που εισέρχεται δυνατά στην αγορά, με παραγωγή που το 2012 έφτασε τις 90.000 τόνους.