Αισιοδοξία, στηριζόμενη κυρίως στην αλλαγή κλίματος στη χώρα, αλλά και στον διεθνή περίγυρο για την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη συνεδρίαση της γραμματείας της ΚΟΕΣ, χωρίς πάντως να αγνοεί τα «πάμπολλα» προβλήματα που υπάρχουν, κυρίως στο εξάμηνο που διανύουμε μέχρι τον Ιούνιο, ούτε και την απειλή λήψης νέων μέτρων που προέκυψε από την έκθεση του ΔΝΤ.
«Η χώρα θα κάνει τη στροφή, σε πείσμα των ετερόκλητων δυνάμεων του αδιεξόδου και της καταστροφής» τόνισε.
Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε διγλωσσία στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, καθώς παρουσιάζει δύο διαφορετικές εικόνες για τη χώρα, μία στο εσωτερικό και μια στο εξωτερικό και ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αναζητάει τον παλιό του εαυτό, αλλά τον καινούργιο, ενώ κάλυψε την απόφαση για την πολιτική επιστράτευση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεώρησε θετικές ενδείξεις για τη χώρα την επιστροφή των καταθέσεων (5,5 δισ. τον Δεκέμβριο), την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, την πτώση των spreads σε τριψήφιους αριθμούς, την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην τακτική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κλπ. Όπως τόνισε, όμως, όλα αυτά δεν επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά βελτιώνουν την εικόνα της χώρας. Και ως απόδειξη αυτού ανέφερε την έγκριση από το ΔΝΤ της νέας δόσης, «σε πείσμα του κ. Τσίπρα».
Σημείωσε ότι τα πράγματα βελτιώνονται και σε πολιτικό επίπεδο, όπως αποδείχθηκε από την κατεδάφιση μιας επίμονης και εμπαθούς πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ.
Αναφερόμενος στις δυσκολίες της τρέχουσας περιόδου, τόνισε ότι τώρα εφαρμόζονται τα μέτρα που πλήττουν όλους τους Έλληνες, οι οποίοι βιώνουν το πρόβλημα στην τελευταία, αλλά και πιο οξεία φάση του. Ωστόσο, όπως είπε, η μόνη λύση είναι η συνέχιση της πορείας και θα ήταν κρίμα να υπάρξει τώρα πρόβλημα.
Τώρα που «φάγαμε τον γάιδαρο», είναι κρίμα να έχουμε μια ιστορική αποτυχία στην τελευταία φάση και δεν θα έχουμε, γιατί παράλληλα με τα μεγάλα προβλήματα θα αρχίσουν να φαίνονται και οι καρποί αυτής της προσπάθειας» είπε.
Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, έχει λόγους να υπεραμύνεται της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Είναι η δική μας στρατηγική, είπε, την οποία πληρώσαμε με μεγάλο κόστος. Αυτή την πολιτική, πρόσθεσε, ενέκρινε ο λαός και είναι σήμερα μια νομιμοποιημένη επιλογή.
Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ και σε αναφορές διεθνών παραγόντων που έφεραν στο τραπέζι, όπως είπε, την απειλή λήψης νέων μέτρων, τόνισε ότι το ελληνικό μήνυμα πρέπει να είναι σαφές και καθαρό: η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία δεν αντέχουν άλλα μέτρα αυτού του τύπου. Και πρόσθεσε ότι δεν αρκούν τα ωραία λόγια των εταίρων, αλλά πρέπει να τους γίνει συνείδηση αυτή η αλήθεια.
Ωστόσο, όπως ανέφερε, για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος των νέων μέτρων, πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν με τους εταίρους, όπως οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες, πάντως, εμμένουν και οι εταίροι, αλλά όχι εξ αγαθής προθέσεως. Οι εταίροι, τόνισε, εμμένουν πολλές φορές και χρησιμοποιούν τις διαρθρωτικές αλλαγές ως άλλοθι για να μη δίνουν εξηγήσεις για τις λάθος μακροοικονομικές προβλέψεις τους που οδήγησαν στην ύφεση.
Στο εσωτερικό μέτωπο υπάρχει μια όξυνση των αντιθέσεων, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο απέδωσε στη βιαιότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα διάφορα ζητήματα από κάποιες πλευρές, που μετατρέπουν την αντιπαλότητα σε εχθρότητα και φλερτάρουν με έναν «οιονεί» εμφύλιο πόλεμο, συμβολικό και όχι πραγματικό.
Χαρακτήρισε προκλητική την επάνοδο της τρομοκρατίας, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων παλαιού τύπου. Τόνισε επίσης ότι δεν είναι δυνατό να μη καταδικάζεται απερίφραστα και κατηγορηματικά η τρομοκρατία, καθώς και ότι δεν δικαιολογούνται δισταγμοί σχετικά με την αποβολή της Χρυσής Αυγής από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Αναφέρθηκε και στις επισκέψεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό, τις οποίες χαρακτήρισε «δημοσιοσχεσίτικες προσπάθειες παλαιού τύπου». Και υποστήριξε ότι στις επισκέψεις του αυτές ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε να συμφωνεί ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την εφαρμοζόμενη και δεν έδειξε διάθεση διαφοροποίησης από αυτή την πολιτική. Ο κ. Τσίπρας, είπε επίσης ο κ. Βενιζέλος, παρουσιάζει δύο διαφορετικές εικόνες, μια αυτή της τυφλής σύγκρουσης και επένδυσης στο τίποτα και μια στο εξωτερικό όπου κάνει προσπάθειες εξωραϊσμού και «γλυψίματος».
Χαρακτήρισε προσπάθειες αναβίωσης απλοϊκών ιστοριών συνωμοσίας την ποινική προσέγγιση ορισμένων θεμάτων, όπως το πώς οδηγήθηκε η χώρα στην κρίση ή σχετικά με το έλλειμμα. Όσοι καταβάλλουν αυτές τις προσπάθειες, πρόσθεσε, εμφανίζοντας το θέμα ως κατασκευασμένο ή τεχνητό, εννοούν ότι κάποιος «από μηχανής Θεός» θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Ο κ. Βενιζέλος εμφανίσθηκε πρόθυμος συζητήσει την κατάσταση της χώρας πριν και μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, τι έγινε μέχρι το 2004, τι έγινε την περίοδο 2004-2009 και πώς φθάσαμε στην ένταξη στο μνημόνιο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ένταξη είχε και έχει, από πλευράς εταίρων και «τιμωρητικό χαρακτήρα και η χώρα δεν είχε να επιλέξει μεταξύ ενός κακού και ενός καλού, αλλά μεταξύ ενός κακού και ενός χειρότερου κακού, ανάμεσα σε μια επώδυνη λύση και σε μια καταστροφική λύση.
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δικαιώνεται η πρόταση για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και ανέφερε ως παράδειγμα την αποδοχή από το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από πίεση, να κινηθεί προς την κατεύθυνση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, για το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να αναλάβει μόνο του το βάρος της νομιμοποίησης ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, έχει, όμως, πλήρη συνείδηση του ρόλου και των υποχρεώσεών του. Για όσους πιστεύουν ότι θα υποκαταστήσουν το παλαιό ΠΑΣΟΚ, είπε ότι απλά χάνουν τον χρόνο τους και πρόσθεσε ότι για το ΠΑΣΟΚ το θέμα δεν είναι η αναζήτηση του παλιού εαυτού του, αλλά του καινούργιου.