Έκδηλη είναι η ικανοποίηση που επικρατεί στο μέγαρο Μαξίμου, μετά την εξέλιξη στο θέμα της απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς, όπως επισημαίνουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργό, τα μηνύματα που εστάλησαν ήταν σαφή και φαίνεται ότι ελήφθησαν από τη μεγάλη μερίδα των εργαζομένων.
Ο Αντώνης Σαμάρας, ο οποίος ανέλαβε το σχετικό ρίσκο και τάχθηκε υπέρ της «σκληρής γραμμής», υιοθετώντας αμέσως την πρόταση Χατζηδάκη για επιστράτευση, εκτιμά ότι οι πολιτικοί στόχοι που είχε θέσει επετεύχθησαν.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός με την κίνησή του να προχωρήσει στην επίταξη:
Διεμήνυσε στους εργαζόμενους και στο σύνολο των συνδικαλιστικών ηγεσιών της χώρας ότι δεν τίθεται θέμα εξαιρέσεων από την πολιτική που έχει ήδη αποφασιστεί και ψηφιστεί από τη Βουλή.
Εμφανίστηκε στο πλευρό εκατοντάδων χιλιάδων Αθηναίων που τις τελευταίες ήμερες είχαν φτάσει στα όριά τους, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας και των προβλημάτων που αυτή προκαλούσε στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους δρόμους.
Διεμήνυσε στους εταίρους – δανειστές της χώρας ότι είναι αποφασισμένος να στηρίξει μέχρι τέλους την πολιτική του και ότι θα υπερασπιστεί τη δική του αξιοπιστία άλλα και την αξιοπιστία της χώρας.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη στιγμή ήταν υπέρ της επιλογής για μια δυναμική κυβερνητική αντίδραση, κάτι το οποίο είχε συζητήσει και με τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους.
Οταν άκουσε τον κ. Βενιζέλο να συμφωνεί με τη θέση του το βράδυ της Τετάρτης, τότε ουσιαστικά «κλείδωσαν» οι επόμενες κινήσεις του και το μόνο που περίμενε ήταν η επιστροφή του υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη από το εξωτερικό.
Στο Μέγαρο Μάξιμου γνώριζαν ότι, εάν αυτή η «μάχη» κερδιζόταν, όπως και έγινε, τότε το μήνυμα της κυβέρνησης θα ήταν πολύ ισχυρό και κυρίως θα λειτουργούσε πλέον ως σημαντικό προηγούμενο και για κινητοποιήσεις άλλων κλάδων εργαζομένων.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σε δηλώσεις του (Mega) προειδοποίησε ότι την ίδια σκληρή στάση θα τηρήσει η κυβέρνηση και απέναντι σε άλλες συνδικαλιστικές ηγεσίες που θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο.
Ουσιαστικά, αναφερόταν σε μερίδα αγροτών που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, στα μέλη της ΠΝΟ που έχουν ήδη προκηρύξει 48ωρη προειδοποιητική απεργία για την ερχόμενη εβδομάδα, άλλα και στο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ και ΤΕΙ που αντιδρά στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολών και στους γιατρούς που εναντιώνονται στο πρόγραμμα «Καλλικράτης» που θα εφαρμοστεί (με σχετική καθυστέρηση) και στα νοσοκομεία.
Κρίσιμο διάστημα
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρεί ότι το διάστημα μέχρι τον Μάρτιο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας και κατά συνέπεια της ίδιας της χώρας, είχε τονίσει ότι «δεν προκρίνεται να ανεχθεί συμπεριφορές που δυναμιτίζουν την κοινωνική ειρήνη».
«Παιχνίδια τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες, σε μια από τις πολλές «κλειστές» συσκέψεις που έγιναν τις ημέρες αυτές στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε πολιτικό επίπεδο, επίσης, στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι οι εξελίξεις εξέθεσαν και τον ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να ταχθεί με τους απεργούς, προσπερνώντας τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που δημιουργούσε η κινητοποίηση.
Η εικόνα δε, προσθέτουν, βουλευτών του κόμματος του κ. Τσίπρα να μεταβαίνουν στα αμαξοστάσια για συμπαράσταση απομακρύνει από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης που, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της κρίσης, δεν στηρίζει τέτοιου είδους κινητοποιήσεις.