Η «μάχη» για τα 2 δισ. ξεκίνησε στην Αττική από το Γραμματικό
Οι συνεργασίες – έκπληξη που ετοιμάζουν με ξένους παίκτες
Η «μητέρα των μαχών» για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, συνολικού ύψους 400- 450 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε από το Γραμματικό. Η «αφρόκρεμα» των κατασκευαστών και της ενέργειας δήλωσε «παρούσα» στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, καθώς ήδη κατέθεσε προσφορές στα κεντρικά γραφεία της ΕΣΔΝΑ.
Μπόμπολας, Περιστέρης, Ιωάννου, Κόκκαλης, Κοπελούζος, Μυτιληναίος, Λάτσης, Λασκαρίδης είναι μεταξύ των παικτών που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στις «χρυσές» business των σκουπιδιών σε όλη την Ελλάδα, διεκδικώντας κομμάτι από την «πίτα» των συμβάσεων, οι οποίες αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ. Και μπορεί η συμμετοχή των ισχυρών των κατασκευών και της ενέργειας να ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένη, όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι «κρυφοί άσοι» που κρύβουν στο… μανίκι τους και οι συμμαχίες που θα προκύψουν, όταν φτάσει η ώρα της υποβολής των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Η αγορά προεξοφλεί ότι οι όμιλοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την κατασκευή και διαχείριση της μονάδας στο Γραμματικό (είτε αυτόνομα ή σε κοινοπραξίες) δεν έχουν ανοίξει ακόμη όλα τα… χαρτιά τους σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους. Δεν αποκλείεται δε η συνεργασία τους με κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου, κυρίως γερμανικές, οι οποίες διαθέτουν τεχνογνωσία. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι ορισμένες συμφωνίες έχουν ήδη κλείσει, τόσο για συνεργασία σε επίπεδο τεχνολογικής υποστήριξης, όσο και σε εκείνο της χρηματοδοτικής κάλυψης, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί, διατηρώντας οι «μνηστήρες» το στοιχείο του αιφνιδιασμού των αντιπάλων τους ως «όπλο στη φαρέτρα» τους. Οι ιδιωτικοί φορείς για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων θα επιλεγούν κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού και η διάρκεια της σύμβασης διαχείρισης θα είναι 27 έτη.
Οι υποψήφιοι και «εκπλήξεις»
Στον διαγωνισμό για το έργο επεξεργασίας απορριμμάτων του Γραμματικού, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, κατεβαίνει αυτόνομα από πλευράς κατασκευαστών η Ηλέκτωρ του Λεωνίδα Μπόμπολα, έχοντας όμως, ως ισχυρά του «όπλα» την συνεργασία με εταιρία γερμανικής τεχνογνωσίας και την εμπειρία του από έργα ΣΔΙΤ σε Γερμανία και Αγία Πετρούπολη.
Είναι ίσως από τις λίγες φορές, που ο συνήθης «σύμμαχος» του Μπόμπολα στον κατασκευαστικό τομέα, ο Δάκης Ιωάννου θα βρίσκεται απέναντί του, αφού στον συγκεκριμένο διαγωνισμό η J&P Άβαξ δηλώνει «παρούσα» σε κοινοπραξία με τον όμιλο Μεσόγειο (συμφερόντων Λάτση- Λασκαρίδη), γνωστό και από τα έργα και τη μεγάλη σύγκρουση της Κερατέας. Σε αυτό το σχήμα, η αγορά δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, να ενσωματωθεί και η ιταλική Ecodeco. Ο άλλος μεγάλος παίκτης των κατασκευών και της ενέργειας ο Γιώργος Περιστέρης έκανε την «έκπληξη» συμμαχώντας με την ΔΕΗ, με την οποία υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων σε πολλά επίπεδα. Λέγεται ότι η συνεργασία αυτή πλαισιώνεται από εταιρία- έκπληξη που διαθέτει ισπανική υποστήριξη, φέρνοντας στο προσκήνιο την Urbaser του κατασκευαστικού ομίλου ACS. Ορισμένοι κύκλοι δεν αποκλείουν και συνεργασία με το τσέχικο fund PPF με το οποίο η Τέρνα «χτυπά» από κοινού και τον ΔΕΣΦΑ, αλλά ούτε και τη συμμετοχή του κ. Θανάση Κατρή, πρώην στελέχους της Ηλέκτωρ.
Ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει «συμμαχήσει» με την ελληνική Envitec συμφερόντων, Χρ. Δρακόπουλου και με την Archirodon Group, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν ολλανδικά κεφάλαια, ενώ ο όμιλος Κοπελούζου ναι μεν κατέβηκε αυτόνομα στον διαγωνισμό του Γραμματικού, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως υποστηρίζεται από γερμανική τεχνολογία.
Βέβαιο ότι διαθέτει εξωτερική υποστήριξη τεχνογνωσίας είναι και για τον όμιλο Μυτιληναίου, ο οποίος κάνει κοινή κάθοδο με μια ελληνική εργοληπτική εταιρία 6ης τάξης που πρώτη φορά εμπλέκεται στα σκουπίδια, την Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν τέλος τρεις εργοληπτικές εταιρίες μεσαίου μεγέθους (ΕΡΕΤΒΟ-ΔΟΜΟΣΠΟΡ-ΕΓΝΩΝ), κρυφό χαρτί των οποίων λέγεται πως είναι μια ισχυρή γερμανική υποστήριξη, αλλά και η εταιρία Τοξότης, του Χρ. Καλογρίτσα.
Παραμένει το «αγκάθι» της χρηματοδότησης
Το μεγάλο πρόβλημα που βασανίζει τους υποψήφιους επενδυτές είναι- λόγω της έλλειψης ρευστότητας- η εξασφάλιση τραπεζικών δανείων για την κάλυψη της χρηματοδοτικής συμβολής τους στα έργα.
Οι περισσότεροι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης που υποστηρίζει ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης. «Το γεγονός ότι έδωσαν δεσμευτική επιστολή χρηματοδότησης στο έργο για την Δυτική Μακεδονία, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Μέχρι να χρειαστεί να εκταμιεύσουν το ποσό, θα περάσει 1,5 χρόνος και μπορεί να επιβάλουν όρους που θα τίναζε ένα επενδυτικό σχήμα στον… αέρα» λένε χαρακτηριστικά στελέχη εταιριών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.
Για να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον πάντως, η κυβέρνηση αύξησε τη συμμετοχή των δημοσίων και κοινοτικών πόρων στα έργα. Χαρακτηριστικά, η χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ φτάνει σε ποσοστό το 50%.
Σε εξέλιξη οι άλλοι διαγωνισμοί έργων ΣΔΙΤ
Θέσεις… μάχης παίρνουν οι ισχυροί και για τους υπόλοιπους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και δεν υπάρξουν εμπλοκές, άλλοι δύο διαγωνισμοί, εκείνος για τα Άνω Λιόσια θα ξεκινήσει στις 29 Ιανουαρίου και για τη Φυλή στις 5 Φλεβάρη.
Συγχρόνως ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, ενώ ξεκινά για τα έργα σε Ηλεία, Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία.
Στην… αφετηρία βρίσκεται και το έργο ΣΔΙΤ στην Αχαΐα και έχουν κατατεθεί και εξετάζονται τις επόμενες μέρες οι προτάσεις των έργων σε Κέρκυρα, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012 υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, το πρώτο που φτάνει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας και για το οποίο έχει εγκριθεί επί της αρχής χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.