Για νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών μίλησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς και του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Γιαμπρ Αλ Τάνι, μετά τη συνάντησή τους στη Ντόχα.
Στη συνάντηση, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, καταγράφηκε η αμοιβαία θέληση για επενδυτική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος που θα προχωρήσουν με καθορισμένα βήματα το προσεχές διάστημα, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, ο ηλεκτρισμός και οι κατασκευές.
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις ενώ ο πρωθυπουργός του Κατάρ σημείωσε πως και εκείνοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και ότι αναζητούν σοβαρούς συνομιλητές.
Οι συζητήσεις στους παραπάνω τομείς θα προχωρήσουν στο προσεχές διάστημα και με συνεργασίες μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών αλλά και μεταξύ των εταιρειών των δύο χωρών.
Nωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε στη Ντόχα του Κατάρ και με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν, στις 5 Μαρτίου να γίνει ευρεία διακυβερνητική διάσκεψη στην Άγκυρα, όπου θα μεταβούν μαζί με τον κ. Σαμαρά και αρκετοί έλληνες υπουργοί.
Ο κ. Ερντογάν έθεσε στον κ. Σαμαρά το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιμάμηδες της Θράκης, ζητώντας του να ακυρωθεί και ο Πρωθυπουργός διατύπωσε για άλλη μια φορά την ελληνική θέση.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και οι αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Ερντογάν μάλιστα, δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση».
Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την περιοχή.
Σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι σαφές πως υπάρχους προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και η θέληση να συζητηθούν και να επιλυθούν.
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ερωτηθείς μετά τη συνάντηση για το θέμα του τεμένους στην Αθήνα, ο κ. Ερντογάν είπε πως «συμφωνήσαμε, τα σχετικά βήματα να γίνουν με αμοιβαία αντίληψη καλής πρόθεσης». Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος περιμένει κάτι τέτοιο και σχετικά με τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε «γιατί όχι».
Συνοδευόμενος από μέλη της κυβέρνησης αλλά και από μια πολυμελή αποστολή επιχειρηματιών, ο κ. Σαμαράς πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών για την υλοποίηση επενδύσεων.
Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον διάδοχο του Θρόνου του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι, αλλά και τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Καλίφα Αλ Τάνι, και θα ακολουθήσει υπογραφή συμφωνίας σύστασης επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας – Κατάρ.